Banebrydende betonproducent er gået konkurs

Betonelementproducenten Abeo, der står bag de superlette betondæk, er gået konkurs. Det fremgår af Statstidende.
Abeo, der stod bag de superlette betondæk, er gået konkurs. Arkivfoto.
Abeo, der stod bag de superlette betondæk, er gået konkurs. Arkivfoto.

Statstidende skriver, at betonelementproducenten Abeo A/S er blevet erklæret konkurs. Virksomheden, der er hjemmehørende på Frederiksberg, blev stiftet i 2010, og hovedaktiviteten bestod i at udvikle nye metoder til fremstilling af betonelementer samt et nyt koncept og metode til opførelse af broer. Abeo stod bag de superlette betondæk – SL-Dækket – der kombinerer moderne stærk beton med letbeton, og som er opfundet af professor Kristian Hertz fra DTU-Byg.

Som Dagens Byggeri tidligere har skrevet, skiftede virksomheden i februar ud på direktørposten, da Søren Larsen tog skridtet fra bestyrelsesformand til direktør. I den forbindelse udtalte han, at virksomhedens løsninger havde et stort markedspotentiale. I årsrapporten for 2014/2015 skrev ledelsen dog også, at værdiansættelsen af virksomhedens udviklingsprojekter var forbundet med usikkerhed og fortsatte:

– Værdien er afhængig af, at selskabet opnår succes med færdigudvikling og efterfølgende kommercialisering. Det er ledelsens opfattelse, at metoden indeholder et stort markedspotentiale, og ledelsen forventer ikke, at der opstår problemer med at opnå den for kommercialiseringen nødvendige likviditet.

Noget kan derfor tyde på, at konkursen er resultatet af, at der herefter er opstået problemer med at sikre likviditetetn i virksomheden.

Professor Kristian Hertz modtog i 2015 Betonprisen for opfindelsen på Bæredygtig Beton-konferencen, og i den forbindelse udtalte priskomiteen, at de superlette betondæk er den første store betoninnovation i de sidste mange årtier i en ellers meget konservativ branche. Kristian Hertz selv havde også store forventninger til opfindelsen og spåede, at nye betonopfindelser blandt andet ville kunne overflødiggøre en del bærende bjælkekonstruktioner i fremtidigt byggeri.

Abeo har givet underskud siden etableringen i 2010.

Relateret indhold