36 timers udviklingsevent for smartere byggeri

For første gang afholdte UCN, MT Højgaard og Saint-Gobain et såkaldt "Hackathon" i forbindelse med den internationale workshop "When Social Science meets Lean and BIM" den 25. og 26. januar i Aalborg.
Førende forskere, eksperter og praktikere var samlet til 36 timers udviklingsevent om fremtidens byggeri. Pressefoto.
Førende forskere, eksperter og praktikere var samlet til 36 timers udviklingsevent om fremtidens byggeri. Pressefoto.

Et byggeprojekt involverer ofte mange faggrupper, som skal arbejde sammen om at færdiggøre byggeriet til rette tid, kvalitet og budget. Det skulle et Hackathon – som er en form for konceptudvikling inden for it – nu forsøge at finde nye løsninger på, da 25 forskere, eksperter og praktikere mødtes til 36 timers skarp fokus på dansk byggeri.

Det var UCN, der stod bag planlægningen af arrangementet, og forventningerne var da også i top, da begivenheden løb af stablen.

– Det er første gang, at vi har valgt at afholde Hackathon, så vi var selvfølgelig meget spændte på at se, hvilke idéer og nye perspektiver der kunne komme ud af at samle tværfaglige teams med kompetencer inden for Social Science, BIM og Lean. Formålet var at føre byggebranchen ud af sin normale kontekst og dermed forsøge at anskue processerne med helt nye briller for at se, om der er koncepter, prototyper eller idéer, der kan danne grundlag for senere udvikling af branchen, siger Peter Gade fra UCN i en pressemeddelelse.

Fokus på gips

UCN valgte i samarbejde med entreprenørvirksomheden MT Højgaard og byggematerialekoncernen Saint-Gobain at sætte fokus på en kendt udfordring i byggebranchen. Temaet var derfor gipsplader, som er et produkt, der er interessant for mange faggrupper.

– For netop at gøre temarammen så konkret som muligt, når deltagerne kun har halvandet døgn til at samarbejde om at udvikle et koncept, valgte vi at fokusere på gipsplader. Emnet er aktuelt, da gips er et komplekst område, hvor der involveres op til 18 faggrupper for at bygge en gipsvæg, fortæller Carsten Nielsen, som er direktør for MT Højgaard i Aalborg og tilføjer:

– Hackathon har vist sig at være en god anledning til at få ny inspiration til, hvordan vi i byggebranchen måske kan gøre nogle af vores procedurer lidt smartere. Samtidig er det også en oplagt mulighed for at være med til at støtte op om forskning og udvikling af byggeriet her i Nordjylland, hvor vi sagtens kan blive bedre til at krydse vores fagområder, siger Carsten Nielsen, som sagtens kan forestille at stå bag et lignende Hackathon igen.

Bringer parterne sammen

I forbindelse med arrangementet blev en vindergruppe kåret, efter deltagerne havde præsenteret sine forslag. Gruppen, der løb med sejren, havde udviklet et koncept, som netop understøtter nye metoder til at opnå et tættere samarbejde mellem de mange involverede partere i byggebranchen.

– I vores koncept har vi kigget nærmere på, hvordan vi kan inddrage leverandørerne tidligere i byggeprocesserne, frem for først at blive involveret, når et givent byggeprojekt er færdigt. Derfor har vi arbejdet videre med idéen om at udveksle de nødvendige informationer digitalt, sådan at alle partere har lige adgang til de data, de har behov for. På den måde er det muligt at øge produktionsflowet, logistikken på arbejdspladsen mm., når leverandørernes ekspertviden også inddrages i projekteringen af projektet, fortæller adjunkt Dorthe Holmberg Lauritzen fra UCN, som var med til at udvikle vinderkonceptet sammen med fem andre i gruppen.

Hun tilføjer, at koncepten endte med førstepræmien, da juryen vurderede, at resultatet var meget konkret, hvilket gør det nemt at arbejde videre med og indføre i praksis.

Relateret indhold