Hvor skal vi energioptimere? Chatbot giver svaret

En ny, AI-baseret chatbot kan analysere store mængder data om bygninger på ingen tid. Herefter giver den anbefalinger til, hvordan bygningens energimærkning bedst kan optimeres.
Foto af en ældre rød bebyggelse i to etager og med boliger i loftetagen også. Foran bygningen på gaden går en mand. En hvid bil er parkeret. Opgangsdøren er rød.
Potentialet for den nye AI-baserede chatbot er stort, vurderer initiativtagerne. Dens behandling af data kan reducere energispild i danske bygninger til gavn for både klimaet og økonomien. Arkivfoto: KAB

Kunstig intelligens bliver brugt til flere og flere ting – også i bygge- og anlægsbranchen. Bl.a. er der blevet udviklet et AI-værktøj, der kan scanne, definere og kategorisere bygningselementer og derefter give et overblik over genbrugspotentialet. Dertil kan det beregne CO2-besparelser i tomme bygninger.

Senest har Contech Lab udviklet en chatbot, der hjælper med at finde rundt i bygningsreglementet. Den kan dertil hjælpe brugeren med at forstå dokumenter og vejledninger, svare på spørgsmål om krav og retningslinjer og forklare, hvordan bygningsreglementet anvendes i praksis.

Nu er endnu en chatrobot på trapperne, der er sat op til at forbedre energimærkning af danske bygninger. Den nye, AI-baserede chatbot analyserer de enorme mængder af data, der ligger i energimærkningsdatabasen. Herefter kan den give præcise anbefalinger til, hvordan energimærkningen af en given bygning kan optimeres.

Udnytter de eksisterende data

Chatbotten er udviklet i forbindelse med det netop afsluttede innovationsprojekt ’Bedre udnyttelse af data fra energimærker med nye AI-analyseteknikker’. Projektet er udført af Alexandra Instituttet, 4B Consulting og CB Group.

Læs også

Ny AI-afdeling skal styrke store infrastrukturprojekter

Jakob Nørby er datadrevet energirådgiver og stifter af 4B Consulting. Han fortæller:

– Det har været spændende at udfordre den nuværende tilgang til energimærkning og udnytte de eksisterende data. Som samfund skal vi accelerere den grønne omstilling af vores bygningsmasse, og derfor bør vi udnytte al tilgængelige data. Næste skridt er at sikre funding til at videreudvikle vores prototype til gavn for alle, der arbejder med bygninger.

Vil lette arbejdet

Den nye chatbot anvender generativ AI til at analysere de tilgængelige data og kan herefter svare på, hvordan energimærkningen kan optimeres for en given bygning baseret på en samlet forståelse af det store datasæt.

Dette gør processen mere effektiv og svarene mere kvalificerede, da de er baseret på hele databasens oplysninger. Dermed skabes der bedre forudsætninger for at forudsige den bedste vej til et forbedret energimærke.

Læs også

AI skal i brug, men kun hvor den giver værdi

Potentialet med prototypen er, at danske bygninger nu kan reducere energispild, hvilket er til gavn for både klimaet og økonomien. Samtidig optimeres de forbedringer, der bliver lavet på bygningerne, så de udføres på den mest effektive og omkostningsbesparende måde.

Dette vil lette arbejdet for flere parter, herunder tømrere, bankrådgivere og ejendomsmæglere.

Innovationsprojektet, der er fremkommet med den nye chatbot, er støttet af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse med midler fra Den Europæiske Union.

Relateret indhold