Hvert år udbyder Vejdirektoratet mellem 100 og 200 opgaver på offentlige byggeprojekter, som entreprenører i hele landet – store som små – kan byde på.
Først skal de udførende dog læse udbudsmaterialet igennem – og det kan være på flere hundrede sider.
Det er både dyrt og ressourcekrævende for mindre entreprenører med mindre budgetter og færre ansatte, og derfor udarbejdede Vejdirektoratet sidste år en ny model for udbudsmateriale på mindre opgaver.
Det har betydet, at flere mindre virksomheder byder på opgaver, som førhen kun var på radaren for de store spillere i branchen.
Ulla Konnerup, der er områdechef i Vejdirektoratet, fortæller, at de halvandet år med de nye model allerede har resulteret i 25 flere leverandører – hvoraf mange af dem er små entreprenører.
– Det er en meget positiv udvikling, men vi vil rigtig gerne have endnu flere med, for vi oplever af og til at stå med et udbud, hvor der kun er en enkelt leverandør, der byder. Og så er det tidskrævende, hvis anlægsbudgettet ikke holder, og vi må starte forfra med et nyt udbud.
Slår udbudsformer sammen
I løbet af efteråret forventer Vejdirektoratet at udbyde en række anlægsopgaver til under fem millioner kroner efter principperne fra den nye udbudsmodel. Det kan være opgaver med for eksempel rastepladser, ladestandere, cykelstier, vildtspring helleanlæg og skilte.
Det nye udbud fra Vejdirektoratet integrerer to typer udbud, som allerede er kendte:
DIS-udbudsformen (dynamisk indkøbssystem) er en opgavetype, som oprindeligt kun var tiltænkt og afprøvet i enkelfagskategorier som belægninger, vildthegn og autoværn.
Lok For (lokale forbedringer) er en opgavetype, som blander en række kategorier inden for jord, vej og afvanding, og som de fleste mindre entreprenørvirksomheder er kvalificeret til at byde på.
Det nye er, at de to udbudsformer bliver slået sammen, så det er mere attraktivt for små og mellemstore entreprenører at byde på Vejdirektoratets opgaver.