Trend er et frisk pust for universitetet i Bradford

Bright bygningen ved University of Bradford, der er en af de mest miljøvenlige bygningsstrukturer i verden, bruger WindowMaster teknologi fra Trend Control Systems til at sikre naturlig ventilation i hele bygningen.
Bright bygningen er en af de mest miljøvenlige bygninger i verden. Foto: Bradford University.
Bright bygningen er en af de mest miljøvenlige bygninger i verden. Foto: Bradford University.

Bradford University’s historie går helt tilbage til 1832, og med sine godt 10.000 studerende fra mere end 100 lande, er universitetet i dag et af de største i det nordlige England.

Universitetet investerer løbende store beløb i at sikre sine studerende de bedst mulige rammer for undervisning og indlæring og har et klart defineret program for bæredygtig udvikling. Det har bl.a. resulteret i, at universitetet i dag kan prale af at have en af de mest bæredygtige bygninger i verden.

Et vindue, der åbner for meget eller for lidt, kan rent faktisk forhindre den korrekte ventilation.

Projektleder Ian Knapton Trend

Se video om Bradford Universitys Bright Building.

Breeam rating: ‘Outstanding’

Bright bygningen, der åbnede i efteråret 2013, er en monolitisk konstruktion udført i hamp og træ. I konstruktionen er anvendt en række genbrugsmaterialer, og bygningen indeholder en bred vifte af vedvarende energiteknologier.

Bygningen er BREEAM certificeret og fik tildelt ratingen ‘Outstanding’. På tidspunktet for tildelingen havde bygningen den højeste BREEAM ‘Design State Assessment’ vurdering registreret på hele 94,95 procent.

– Selve bygningen er designet ud fra et krav om, at det er bygningens konstruktion og selve bygningsfysikken, der driver alt. Der anvendes altså færrest mulige elektromekaniske indgreb. WindowMaster teknologien fra Trend, der er fuldt integreret i bygningens CTS-anlæg sikrer, at bygningen er fuldstændig naturligt ventileret. Ud over at investeringsomkostningerne har været lavere, da der ikke er mekanisk ventilationsanlæg i bygningen, opnås der en betydelig reduktion af de løbende omkostninger til service og vedligeholdelse over tid, forklarer den rådgivende ingeniør på projektet, James Allister fra Silcock Leedham.

Ren luft, mindre CO2 og halverede energiomkostninger

Ved naturlig ventilation sikres et optimalt luftskifte gennem en regulering af åbningen af vinduerne baseret på input fra sensorer, der måler luftkvaliteten i bygningen (temperatur og CO2).

Naturlig ventilation er grundlæggende baseret på trykforskelle og udendørs faktorer som temperatur, vindretning og vindstyrke.

Ud over at sikre, at bygningen har ren luft, har The Carbon Trust vurderet, at energiomkostningerne for en naturligt ventileret bygning kan halveres i forhold til en bygning med mekanisk ventilation.

Dansk Teknologisk Institut har desuden vurderet, at en naturlig ventileret bygning producerer 40 procent mindre CO2 end en sammenlignelig mekanisk ventileret bygning – primært som følge af et lavere elforbrug.

Millimeter præcis styring

WindowMaster Systemet er udstyret med den særlige MotorLink aktuator teknologi, der gør det muligt at overvåge og styre vinduernes positioner med stor nøjagtighed. Samtidig bevirker teknologien, at der opnås en næsten lydløs drift og et forbedret sikkerheds- og tryghedsniveau.

– Vinduernes position kan styres med millimeters nøjagtighed. Det sikrer den mest effektive naturlige ventilation. Et vindue, der åbner for meget eller for lidt, kan rent faktisk forhindre den korrekte ventilation. Ved at anvende en grafisk brugergrænseflade baseret på realtid, er det muligt for Universitetets Facilities Management team at se den nøjagtige position for hvert enkelt vindue, modtage ‘early warnings’ af mulige fejl samt se om kontroller er blevet tilsidesat. Systemet har desuden en fordel rent sikkerhedsmæssigt, idet der kan sendes et signal for at bekræfte, at alle – eller udvalgte – vinduer er helt lukket uden for normal arbejdstid, siger projektleder Ian Knapton, Trend.

For at sikre den bedst mulige klimastyring, kan den naturlige ventilation desuden konfigureres, så klimastyringen reguleres efter de data, der kommer fra de følere, som registrerer CO2, udendørstemperatur, fugtighed, regn og vind.

Ren win-win

Bright bygningen på Bradford University er et af de bedste eksempler på, hvor effektiv naturlig ventilation kan være.

– Vi er begejstrede for den naturlige ventilation i Bright bygningen. Ud over at sikre lave driftsomkostninger, reduceret energiforbrug, lav vedligeholdelse og lavere installationsomkostninger, har vi også opnået et bedre indeklima for brugerne – og i det hele taget en bygning, der fungerer i harmoni med det naturlige miljø, fastslår ,teknisk projektleder Paul Lambourne fra Bradford University.

Relateret indhold