Ifølge Prognosecenterets aktivitetsindeks baseret på projektdata fra Hubexo blev der i juni i år for første gang siden november 2022 igangsat flere professionelle boligbyggerier, end der blev afsluttet.
Udviklingen markerer et reelt skifte i stemningen på markedet for nybyggeri, fortæller seniorøkonom Lasse Lundqvist, Prognosecenteret:
– Den positive forskel mellem antallet af igangsatte og afsluttede boliger markerer et vendepunkt i boligbyggeriet efter to og et halvt år med stilstand og tilbageholdenhed.

Starten på 2025 er gået over al forventning
Han uddyber:
– Boligbyggeriet er den mest konjunkturfølsomme del af byggeriet, og de seneste års nedgang i aktiviteten har tæret hårdt på branchens aktører med fokus på boliger. Nu ser vi endelig tegn på, at optimismen er på vej tilbage.

Flere forbedrede rammevilkår
Seniorøkonomen fortæller, at vendepunktet falder sammen med en række forbedrede rammevilkår for nybyggeri:
Renten er begyndt at falde, byggeomkostningerne er stabiliseret efter flere år med inflationært pres, og de reale boligpriser er vendt tilbage til et mere naturligt leje.

Triste danskere holder fast i bygge- og boligplanerne
Med andre ord er det igen attraktivt at investere i nye boligprojekter.
– De grundlæggende forudsætninger for at bygge nyt er markant forbedret. Det skaber incitament – og det begynder vi nu at kunne aflæse i tallene, siger han.
Væksten fordeler sig ujævnt
Det nye byggeboom rammer dog ikke hele landet lige hårdt, og ifølge Prognosecenteret er der markante geografiske forskelle i, hvor aktiviteten tager fart:
– Det er især omkring de større byer, at nybyggeriet genstarter – og det er først og fremmest etageboliger, der driver fremgangen. Det er netop i de tætbefolkede områder, at betalingsvilligheden er størst. Samtidig handler det om at få mest muligt ud af de dyre materialer, hvilket gør etagebyggeri til et økonomisk fordelagtigt valg, siger Lasse Lundqvist.