Kunstig intelligens skal gøre 3D-byggemodeller mere præcise

En nyudviklet app gør det muligt for arkitekter, ingeniører, struktører og andre i byggebranchen at se 3D-modeller af eksempelvis en motorvejsbro med 30.000 komponenter i forholdet 1:1. Øget præcision er dog nødvendig.
Paschal har i samarbejde med Alexandra Instituttet udviklet en AR-app (augmented reality), der kan visualisere arbejdet med understøtning ude på virkelighedens byggepladser i 3D. Foto: Paschal-Danmark.
Paschal har i samarbejde med Alexandra Instituttet udviklet en AR-app (augmented reality), der kan visualisere arbejdet med understøtning ude på virkelighedens byggepladser i 3D. Foto: Paschal-Danmark.

Fakta

  • PASCHAL-Danmark A/S har 36 medarbejdere og udlejer forskallingsforme til understøtning og stilladser til store byggekonstruktioner såsom motorvejsbroer med 30.000 komponenter.
  • Virksomheden har i samarbejde med Alexandra Instituttet udviklet en app, der viser 3D-byggemodeller i augmented reality.
  • Med AR-appen kan man ude på byggepladsen eller inde i mødelokalet se, at en konstruktion er monteret i overensstemmelse med en 3D-model.

Det er blevet væsenligt lettere at se et forestående byggeprojekt for sig inden igangsætning. Et samarbejde mellem Paschal-Danmark og Alexandra Instituttet har resulteret i en app, der ved hjælp af augmented reality kan visualisere arbejdet med understøtning ude på virkelighedens byggepladser i 3D.

Appen gør det muligt at opsætte en 3D-model af eksempelvis en motorvejsbro med 30.000 komponenter i 1:1 skala. Det er tilmed muligt at gå rundt inde i den. Det digitale værktøj er således oplagt til designkontrol ved skrivebordet, men det gør det også muligt for en montør ude på byggepladsen at bevæge sig rundt og se, om alt er monteret korrekt. På den måde kan man forebygge ulykker forårsaget af fejlmontage, men man kan også understøtte byggeriets bæredygtigheds-udvikling, fordi transport til fejlleverancer og tid til udbedring af fejlmonterede stilladsdele kraftigt minimeres.

– Det giver stor værdi, at man kan se stilladskonstruktionen fra forskellige vinkler i såvel miniature-størrelse på skrivebordet samt i 1:1 størrelse på deres egen byggeplads – præcis der, hvor den fysiske stilladsunderstøtning vil blive monteret kort tid efter. Det gør det muligt at afprøve forskellige scenarier og betyder, at man kan forudse om den 3D-model, man har designet og monteret, giver udfordringer i den fysiske verden, forklarer Jim Koldborg, CFO/CIO hos Paschal-Danmark A/S.

Målet er tre-fem centimeters nøjagtighed

Udfordringen med større konstruktioner har hidtil været, at 3D-modellernes position godt kan “drive”, når man går rundt med sin telefon over længere afstande. Næste skridt er derfor at gøre appen så præcis, at den matcher den fysiske verden med få centimeters nøjagtighed og fastholder 3D-modellens position ved kontinuerlig rekalibrering af indsættelsespunkterne.

– Hvis du forestiller dig, at du har et stillads, der er 200 meter langt på den ene led, som telefonen er rettet ind efter, og samtidig bevæger dig 50 meter ned ad gaden, så er der stor sandsynlighed for, at modellen driver. Jo større modellen er, des større chance er der for, at det du ser på telefonen ikke matcher virkeligheden. For at kunne lave ordentlig kontrol er vi nødt til at sørge for at 3D-modellen matcher enheden i den virkelige verden helt ned til 3-5 centimeters nøjagtighed, forklarer Jim Koldborg og fortsætter:

– Med computer vision og deep machine learning kan man gå ind og genkende nøglemateriel og bruge det til at lave en kalibrering af 3D-modellens placering. Det er både relevant i forhold til montage. Men også til kontrol. Og når vi finder afvigelser, så skal man kunne markere dem inde på telefonen og samtidig kunne sende det tilbage til designeren, der så kan vurdere, hvad der er ok, og hvad der skal rettes.

Videreudvikling på vej

I øjeblikket søger Paschal-Danmark midler til at forbedre appen. Målet er at sikre, at 3D-modellens placering stabiliseres og fastholdes præcist “oven på” det fysisk opstillede materiel, samt at indleje et system til kontrol og identifikation af fundne afvigelser og dokumentation af disse.

Videreudviklingen sker i samarbejde med Alexandra Instituttet.

– Den helt store fordel i at samarbejde med en forskningsinstitution er, at her er alle fagnørderne fra de beslægtede teknologier samlet i ét hus, og samtidig ligger kompetencerne på forkant af det, der sker inden for hver af deres felter. Det betyder, at man hurtigt kan afsøge og finde det strategisk samt lavpraktiske optimale “miks” af teknologier. Som virksomhed kan vi fejle og hurtigt afprøve nogle ting, og dermed finde det rigtige spor, hvilket sikrer at vi med vores få ressourcer kan udvikle innovative top-of-class apps og digitale services, som er levedygtige på den lange bane, siger Jim Koldborg.

Relateret indhold