Første udbud skal sætte scenen for helt ny bydel

De tænker store tanker i Struer. Den gamle industrihavn skal omdannes til en ny bydel med boliger, kultur og erhverv. Første udbud er ude. Borgmesteren er spændt på at se de indkomne bud.
Foto af grå bygninger lige vej kajkanten. Der er bildæk på kajsiden ud mod havnen. I baggrunden en kran.
Havneområdet med de gamle industribygninger skal transformeres til nye boligområder med offentlige byrum og en lang promenade langs havnen, der sikrer god adgang til vandet for alle. Foto: Struer Kommune

Den gamle industrihavn i Struer skal over de kommende år udvikles til en ny bydel. Kommunen planlægger fem forskellige kvarterer med både boliger, erhverv samt et kultur- og fritidslandskab, der skal tiltrække besøgende fra hele regionen.

Stævnen er navnet på udviklingsområdet, der har form som stævnen på en båd. Området ligger på et historisk fundament af industri, havneånd og drivkraft, der blev katalyseret af søfarten i 1800-tallet og med tiden udviklede Struer til en livlig havneby. Her skal nyt og gammelt mikses til et unikt kvarter med masser af byliv.

Illustration af en havn med en plads med buske i plantekasser. En mand og to piger leger ved kajkanten. Bag dem mennesker der går, leger og snakker
Forventningen til det første udbud er, at nyt og gammelt over de kommende år vil blande sig og skabe et unikt kvarter. Visualisering: Grandville

Navnet blev vedtaget på et byrådsmøde i juni 2023. Navnet vakte glæde hos daværende borgmester i Struer Kommune, Mads Jakobsen, der dengang sagde:

– Stævnen er et både unikt og velvalgt navn til en spændende ny bydel. Det er et navn, som ud over at passe til den geografiske form, området har, også har de helt rigtige referencer til det maritime miljø ved havnen.

Omstændighederne har ændret sig

Historien for Stævnen går langt tilbage – til før marts 2020, hvor udviklingsplanen ’Byen til Fjorden – Udviklingsplan for Struer Havn’ blev politisk vedtaget. Dermed blev de første skridt i retningen af en langsigtet transformation igangsat.

Læs også

Kommune køber op og kan nu starte stort havneprojekt

Allerede et år senere – i april 2021 – ændredes omstændighederne sig på havnen, da det næsten 21.000 kvm Andelslagteriet lukkede. Nord for slagteriet står DLG Silobygningen delvist tom. Ingen af de to bygninger var en del af den oprindelige udviklingsplan, men deres ændrede status gav anledning til at gentænke mulighederne for byudviklingen på havnen.

Struer Kommune har efterfølgende gennemført en markedsdialog, som pegede på potentialerne ved at inkludere hhv. slagteri- og silogrunden i byudviklingsarealet.

Luftfoto af havnen i Struer med en 'stævn' tegnet ind over området med orange
Navnet Stævnen er inspireret af områdets fysiske form, der strækker sig ud i Limfjorden som stævnen på et skib. Det er en tydelig reference til det maritime miljø på havnen, men også en del af bydelens vision om at binde havnen og byen sammen. Foto: Struer Kommune

Dertil er der blevet gennemført en række mulighedsstudier, som beskriver det potentielle bygningsvolumen samt kvaliteterne for hvert bykvarter. Der er også blevet udarbejdet en ’Strategi for klimatilpasning, mobilitet, og regnvands-håndtering på Stævnen’.

30-40 nye boliger i første omgang

I juni blev det allerførste udbud for Byggefelt 1A (Gl. Havn) og 1B (Nordhavn) på Stævnen så sendt ud. Det tager udgangspunkt i både Udviklingsplanen, Mulighedsstudierne samt strategien for klimatilpasning og mobilitet.

Læs også

Et af de mest spændende byggerier i min karriere’ – skole bygger rundt

Dette første udbud omhandler et ca. 10.000 kvm store areal og skal bl.a. udvikle det offentlige byrum, en promenade, der skal gå langs havnen fra Nordhavn, forbi Gl. Havn og helt hen til og med lystbådehavnen (Marinaen) samt opførelse af 30-40 nye boliger. Som en del af udbuddet er der også mulighed for at byde på en køberet på Nordhavnen, hvor DLG’s lagerbygninger i dag ligger.

Ser frem til bud

Struer Kommunes borgmester, Marianne Bredal, ser frem mod, hvad der kommer ind fra interesserede tilbudsgivere:

– Vi ser frem til spændende bud på, hvordan de tanker og ideer, vi har arbejdet med over flere år, kan realiseres, siger borgmester Marianne Bredal.

Luftfoto af området - de to arealer, der er en del af det første udbud er markeret med orange
Stævnen skal udvikles med selvstændige bykvarterer med hver sin identitet. Området udvikles etapevis med byggefelt 1A og 1B først. Det forventes, at der etableres et differentieret udbud af boligtyper, så den nye bydel opnår stor mangfoldighed. Foto: Struer Kommune

Tilbudsgiver kan vælge alene at afgive tilbud på Gl. Havn, der skal sætte scenen for områdets fremtidige udvikling. Det er også muligt at afgive tilbud på både Gl. Havn og Nordhavn. Nordhavn-etapen kan dog først realiseres, når Gl. Havn er gennemført, oplyser kommunen.

Relateret indhold