Experimentarium
- Adresse: Tuborg Havnevej 7, 2900 Hellerup
- Bygherre: Experimentarium
- Arkitekt: Cebra Architecture
- Samlet bygningsareal: 26.850 kvm. – heraf 1.850 kvm tagterrasse.
- Publikumsareal: 11.500 kvm
- Byggeperiode: 2013-17
- Forventet besøgstal i 2017: 500.000
I april 2015 blev Experimentarium i Hellerup nord for København voldsomt beskadiget af en brand. Efter et stort arbejde er stedet nu klar til at blive indviet i sine nye klæder, og den officielle åbning finder sted netop som disse linjer publiseres. Resultatet er blevet et moderne science centre, som fortsat involverer stedets traditionelle dyder.
– I vores konkurrenceforslag valgte vi at tage alle Experimentariums funktioner, ryste posen og placere dem på en ny måde, der gav mening i den store sammenhæng, fortæller arkitekt Lars Gemynthe Gylling fra Cebra Architecture.
Arkitektfirmaet gik efter en disponering af huset, hvor man kan få visuel kontakt med flere ting i bygningen. De meget store glaspartier vil blive befolket af mange mennesker og i sig selv skabe en attraktion og nysgerrighed efter at komme ind i Experimentarium og se, hvad der sker. Der er en cafe, og senere etableres en stor konferencesal på 4. sal. Vinduet i midten er ind til udstillingen, så man udefra har mulighed for at se, hvad de “går og roder med”. Endelig er der også kig ind til administrationen og de folk, som arbejder der.
Visuel synergi er bærende
– Netop den visuelle synergi mellem, hvad der sker inde og ude, har været et bærende punkt for os arkitekter. Bygningen er blevet mere end fordoblet i areal i forhold til den eksisterende, og vi har valgt at bryde den op i en række bokse, der står oven på den eksisterende base af tegl, som er helt tilbage fra Tuborg-tiden, siger Lars Gemynthe Gylling.
Cebra har i samme øjemed leget lidt med materialerne, så der øverst er en ny, moderne og let facade af aluminiumspaneler, som dækker hele den nye udbygning. Den eksisterende teglbase har man valgt at kalkvands-lasere, så den bliver mere mættet i farven og får mere tyngde i forhold til den lette aluminium. Samtidig er alle vinduerne i den eksisterende del trukket tilbage for at give ekstra tyngde.
– Så i vores optik er det konceptuelt fremtiden, der hviler på fortiden. Det er let oven på tungt, teknologi oven på naturvidenskab – og der er masser af ting i spil.
Spejling skaber lethed
Undersiden af alle udragende elementer har fået en rustfri stålbeklædning, som skal understrege, at boksene er lette, selv om de har en stor volumen. Og så giver spejlingen samtidig det element af leg, som både Experimentarium og Cebra godt kan lide. Bygningen spejler, hvad der sker i de nære omgivelser.
I ankomstsituationen har det været et ønske fra Experimentariums side, at når f.eks. skoleklasser kommer om morgenen og bliver sat af en bus, kan de samles i de dybt, overdækket uderum, inden de går ind i bygningen. Her kan man stå i læ, og det spejlende loft inviterer til leg og oplevelse. Det spejler biler, bevægelser, børn, alt muligt – og de rustfri stålpladser er på alle undersider af de nye bokse.
– Indgangspartiet kan godt syne småt i forhold til den store bygning, men det er helt bevidst. Man oplever at gå ind igennem et trykket rum – et kaninhul som i Alice i Eventyrland – inden man møder det høje vertikale rum, hvor helix-trappen er, og får wow-effekten, siger Lars Gemynthe Gylling.