Dampspærre kan ikke undværes

SBi slår fast, at dampspærre i eksisterende tagrum ikke kan undværes, selv om den er besværlig at etablere.
Når man skal efterisolere et eksisterende tagrum, kan en dampspærre ifølge SBi ikke undværes. Foto: Colourbox.
Når man skal efterisolere et eksisterende tagrum, kan en dampspærre ifølge SBi ikke undværes. Foto: Colourbox.

Det er dyrt og besværligt at etablere en dampspærre i et eksisterende tagrum. Derfor får Statens Byggeforskningsinstitut ofte spørgsmålet, om dampspærren ikke kan undværes ved efterisolering.

– Men nej, det kan den ikke, når isoleringstykkelsen er mere end 150 mm, og ved mindre isoleringstykkelser forudsætter det, at loftbeklædningen til gengæld er helt lufttæt, hvis fugtskader og skimmelvækst skal undgås, siger seniorforsker ved SBi Eva Møller ifølge SBi’s hjemmeside.

Potentialet for billigere energirenoveringer er dog stort, hvis der kan udvikles nye løsninger til efterisolering af loftrum, eller hvis anvisningerne kan nuanceres. Derfor gennemfører SBi i disse år et stort forskningsprojekt med forsøgshus i 1:1 og loftrum med og uden dampspærre, med forskellige tykkelser og typer af varmeisolering og under forskellige fugtbelastninger. Projektets formål er at afklare, hvornår der er behov for en dampspærremembran i lofter isoleret mod ventilerede tagkonstruktioner med henblik på at nuancere de retningslinjer, der i dag gives på området.

På Bygningsfysikdagen 1. juni præsenterer Eva Møller projektet ‘Behov for dampspærre i lofter’ (DaLo) og de foreløbige resultater fra forsøgshuset.

Sidste frist for tilmelding til arrangementet er 25. maj.

Tilmelding til Bygningsfysikdagen her

Relateret indhold