Her i landet er vi gode til at tælle, hvad der sker hvornår.
Vi har fødsels- og fiskeristatistik, beskæftigelsesdata såvel som pollental og adgang til det hele. Men når det kommer til noget så åbenlyst, som hvornår et nyt byggeri går i gang, er vi pludselig et statistisk u-land. Det siger direktør ved Boligøkonomisk Videncenter Curt Liliegreen.
– Det har været et problem i en menneskealder, men med indførslen af det nye BBR, er det blevet rigtig galt, siger han og uddyber:
– Vi når til 2021, før vi kan se hvilke byggerier, der blev påbegyndt i 2018, og det er ikke optimalt. Offentligheden kræver at få tal i dag.
Blind økonomi
Forskeren er især bekymret for, at de manglende tal kan påvirke den økonomiske politik i forkert retning.
– Havde vi haft en bedre indikator for, hvor meget gang der ville være i boligbyggeriet i år, havde vi også kunnet tilrettelægge beskæftigelsespolitikken bedre, så vi undgik flaskehalse på arbejdsmarkedet, siger Curt Liliegreen og understreger, at manglen på studieboliger er også svær at gøre noget ved uden data.
– Vi handler i blinde, når vi skal tilrettelægge den økonomiske politik omkring byggeriet. Det kunne også være praktisk, når vi taler om boligmangel i København, at vi vidste, hvor meget byggeri der går i gang. For vi ved jo cirka, hvor mange tilflyttere, der ankommer hver måned.
Hvor begynder vi?
Grunden til forsinkelsen, skal ifølge Curt Liliegreen, findes i kommunerne. Det er her, manglende indberetninger resulterer i mangelfuld statistik.
Den kritik ønsker kommunernes brancheforening KL dog ikke at forholde sig til. Her har man ingen kommentarer til de manglende data.
Blandt andet derfor håber Curt Liljengren, at nogle af de større organisationer, som har aktier i byggeriet, kommer på banen snarest.
– Jeg har et håb om, at der bliver afsat flere ressourcer i kommunerne, så vi kan få rettet op på problemerne. Vi skal desuden have organisationer som Dansk Byggeri og Tekniq på banen samt større virksomheder, der har gennemslagskraft. En fælles henvendelse kunne måske gøre underværker.
En håbefuld statistiker
Det er Danmarks Statistik, der har til opgave at samle og distribuere byggedata, og her håber fuldmægtig Erik Nielsen ligeledes på, at problemstillingerne snart bliver håndteret.
– Vi har haft en del udfordringer med det nye BBR, og det har vi ikke holdt hemmeligt. Mens tallene for fuldført byggeri ser nogenlunde ud, er det påbegyndte særdeles mangelfuldt, og det skal vi have rettet op på, siger han og opfordrer til, at bygherrerne bliver bedre til at indberette til relevante kommune, når de påbegynder byggeri.
Erik Nielsen bekræfter, at mange kommuner ligeledes har svært ved at får registeret data rettidigt, og opfordrer kommunerne til at blive bedre til at taste data ind i systemet.