KAB og fsb går sammen om at dele partnerskabserfaringer med kolleger

Hvornår er et strategisk partnerskab en god idé? Og hvordan kommer man i gang? Det er hovedspørgs-målene, som et nyt udviklingsprojekt skal besvare.
Udviklingsprojektet tager afsæt i de første erfaringer fra fsb HJEM og byggepartnerskabet &os, og skal hjælpe almene bygherrer på vejen mod nye strategiske partnerskaber.
Udviklingsprojektet tager afsæt i de første erfaringer fra fsb HJEM og byggepartnerskabet &os, og skal hjælpe almene bygherrer på vejen mod nye strategiske partnerskaber.

Forleden indledtes arbejdet i et nyt vidensnetværk, der skal samle op på de første erfaringer fra etableringen af de to første strategiske partnerskaber i det almene byggeri. fsb, KAB samt Landsbyggefonden er gået sammen om at finansiere et fælles udviklingsprojekt i regi af AlmenNet, der skal give de almene bygherrer indsigt i den viden og de erfaringer, som de to strategiske partnerskaber hidtil har skabt.

– Formålet med de fælles udviklingsprojekter i AlmenNet er altid at skabe ny viden og give anbefalinger og konkrete værktøjer videre til de almene bygherrer. I dette udviklingsprojekt er der især fokus på at etablere et netværk mellem de almene bygherrer, så man over tid kan dele viden og erfaringer om strategiske partnerskaber og hjælpe nye almene bygherrer, når de overvejer at etablere et strategisk partnerskab, fortæller Astrid Biering Fonsbøl, sekretariatsleder fra AlmenNet.

Ny samarbejdsform i byggeriet

Tilbage i 2018 indledte fsb og KAB arbejdet med at sammensætte hvert sit udbud af strategiske partnerskaber i byggeriet; fsb ønskede at samle et fast team af rådgivere og entreprenører omkring boligorganisationens renoveringsopgaver for en 4-årig periode, mens KAB ønskede et lignende setup for både renoveringsopgaver og nybyggeri for boligorganisationerne i KAB-fællesskabet. Efter et år med planlægning af udbud og gennemførsel af tilbudsproces, blev de to strategiske partnerskaber – fsb HJEM samt byggepartnerskabet &os – etableret i foråret 2019.

– Det har kostet en masse kræfter at udvikle rammerne og starte vores partnerskab op. Langt hen ad vejen har vi trådt ud på uberørt land. Vi har udviklet nye værktøjer og procedurer for partnerskabssamarbejdet sideløbende med at vi har startet de første projekter op. Det er den viden og de erfaringer, vi ønsker at samle op og dele med vores kollegaer i det almene, så den enkelte almene boligorganisation ikke skal opfinde den dybe tallerken på ny, fortæller Lone Zeeberg Nielsen, bygge- og udviklingschef i fsb.

Udviklingsmøder, saloner og netværksaktivitet

De involverede aktører i fsb HJEM og byggepartnerskabet &os mødes de kommende måneder til en række udviklingsmøder, hvor centrale temaer trækkes frem og diskuteres. Til det første møde handler det f.eks. om etablerin-gen af evalueringsmodellen og om erfaringen fra samarbejdsprocesserne i opstartsfasen.

– Vi har gjort os så mange erfaringer de første år, at vi selv kigger indad og optimerer på den måde, vi gør tingene på i vores byggepartnerskab. Det bliver helt sikkert kun bedre af, at vi også får det vendt med fsb’s partnerskab. Og ved at vi alle er med i denne proces – almene bygherrer, entreprenører, rådgivere og partnerskabsudviklere – kan vores erfaringer og viden forhåbentligt medvirke til at klæde hele sektoren på til arbejdet med strategiske partnerskaber, fortæller Ulrik Steen Jensen, byggeudviklingschef i KAB.

Udover udviklingsmøderne vil der blandt andet blive afholdt to åbne saloner, hvor landets øvrige almene bygherrer inviteres med i ind i maskinrummet og hvor den ønskede netværksdannelse kan påbegyndes.

Relateret indhold