Husejere er gode til at dumpe oliefyret – nu skal også gasfyret ud

På fem år af antallet af parcelhuse med oliefyr faldet med 23 %. Nu skal også gasfyr i danske hjem udfases - og nyinstallationer skal helt stoppes.
Varmepumpemontører har travlt i disse år, fordi mange udskifter deres oliefyr. Næste store indsats bliver udfasning af gasfyr, der bør erstattes af eksempelvis fjernvarme eller varmepumper.
Varmepumpemontører har travlt i disse år, fordi mange udskifter deres oliefyr. Næste store indsats bliver udfasning af gasfyr, der bør erstattes af eksempelvis fjernvarme eller varmepumper.

Landets parcelhusejere er færdige med oliefyret. De sidste fem år er der sket et fald i antallet af oliefyr i danske parcelhuse på 23 % fra 164.194 parcelhuse med oliefyr i 2017 til 125.983 i 2021. Fra 2020 til 2021 blev der alene skrottet mere end 8.000 oliefyr. Det viser tal fra Danmarks Statistik, som ejendomsmæglerkæden Estate har analyseret.

En bred politisk klimaaftale fra oktober 2020, hvor der blev afsat 2,3 mia. kr. til udfasning af olie- og gasfyr og til udrulning af fjernvarme og varmepumper, samt tidligere grønne, politiske greb, ser dermed ud til at have haft en positiv effekt. Målet for aftalen i 2020 lød på, at der forventeligt skal være udskiftet ca. 60-70.000 oliefyr og ca. 120.000-170.000 gasfyr i 2030.

I 2020 lød forventningen, at tiltagene til udfasning af olie- og gasfyr vil reducere CO2-udledningerne med 700.000 ton i 2030.

– Der er længere og længere imellem, vi får boliger til salg, hvor den primære opvarmningskilde er oliefyr. Kampagner for at udskifte fossile energikilder med mere grønne løsninger ser ud til at virke, når vi kan notere et fald i antallet af oliefyr på 23 %, siger Estates presseansvarlige, Thomas Hovgaard.

Ingen fremtid for olien

Thomas Hovgaard forventer, at antallet af parcelhuse med oliefyr vil falde med større styrke de næste fem år.

– Udover at de fleste er klar over, at olie ikke har den store fremtid som opvarmningskilde i en verden, som oplever stigende temperaturer, har danske parcelhusejere også gode muligheder og incitamenter til at udskifte deres gamle oliefyr, siger Thomas Hovgaard og fortsætter:

– For det første er der en fornuftig businesscase i at udskifte et gammelt fyr med et nyt, som typisk er langt mere effektivt og forbruger mindre, samtidig har mange parcelhusejere oplevet værdistigninger, som gør det muligt at foretage en bæredygtig og langsigtet investering.

Ud med sort energi og ind med det grønne

Med sidste uges aftale om målrettet varmecheck og udfasning af sort varme er der nu også kommet fuld fokus på gasfyrene. Parterne bag aftalen har afsat 250 mio. kroner til grøn varme, og er enige om, at nyinstallation af gasfyr skal standses hurtigst muligt og der skal udarbejdes en plan for at udfase gasfyr helt.

– Vejen frem er ud med sort energi og ind med det grønne. Derfor er varmechecken kun midlertidig, og vi skruer med aftalen endnu mere op for udfasning af gasfyr. Titusindvis af danskere vil i de kommende år få gasfyret udskiftet, og vi vil få mere grøn fjernvarme. Det er afgørende for at løse klimakrisen og vil samtidig skærme danskerne mod høje gaspriser, siger klimaminister Dan Jørgensen.

Han suppleres af klimaordfører Rasmus Helveg Petersen fra Radikale Venstre, der sammen med regeringen, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Frie Grønne, Kristendemokraterne og Alternativet er med i den nyeste, klimavenlige aftale:

– Det er afgørende, at vi får udfaset gasfyr i danske husstande, og at regeringen nu skal komme med en plan for dette i løbet 2022. Det gør vi for klimaet, for uafhængigheden af importeret gas og for økonomiens skyld.

Relateret indhold