Grænser for AB Forbruger

Måske bør der indføres en øvre økonomisk grænse for, hvornår et byggeri er omfattet af AB Forbruger og ikke AB92.
Vi kan ikke have, at man som køber af en privat entreprise kan sanktionere ud over det niveau, det ville være tilfældet ved et traditionelt erhvervsbyggeri, siger Hans Chr. Skibby . Foto: Colourbox.
Vi kan ikke have, at man som køber af en privat entreprise kan sanktionere ud over det niveau, det ville være tilfældet ved et traditionelt erhvervsbyggeri, siger Hans Chr. Skibby . Foto: Colourbox.

Formanden for Dansk Håndværk, Niels Techen, rejste mandag spørgsmålet, om forbrugerbeskyttelsen er gået for vidt, når en skriftlig aftale ikke længere regnes for noget.

Over for Dagens Byggeri henviste han til en byggesag i hans egen tømrervirksomhed, hvor en bygherre ikke respekterede en indgået skriftlig aftale om at anvende voldgift ved tvistigheder og de almindelige regler i AB92.

I stedet henviste den private bygherre, efter at have fyret sin rådgiver, til “AB Forbruger”, hvorefter tvistigheder kan afgøres ved Byretten af dommere, der grundlæggende ikke har forstand på komplicerede byggesager.

Ingen tvivl

Dansk Folkepartis erhvervsordfører Hans Chr. Skibby vil rejse sagen over for erhvervsminister Henrik Sass Larsen (S) og siger til Dagens Byggeri:

– I et tilfælde, som beskrevet i denne sag, er der ingen tvivl om, at der er et lovmæssigt problem, når en bygherre ikke behandles som en erhvervsmæssig kunde frem for en privat forbruger ved et så stort byggeri til et tocifret millionbeløb. Vi kan eksempelvis se på, om der skal være en øvre grænse for, hvornår noget er omfattet af de almindelige forbrugerregler, og hvornår der er tale om erhvervsmæssigt byggeri. I denne sag er der tale om byggeri af et hus, der koster mere at bygge end en almindelig børnehave, så det burde være over grænsen for, hvornår det er forbrugerretligt byggeri, siger Hans Chr. Skibby til Dagens Byggeri.

Få sager

Han tror, at der er tale om forholdsvis få sager af den nævnte type, men ikke desto mindre er det et problem:

– En sag er en for mange set i forhold til, at en håndværker, der er forpligtet af en kontrakt, også skal have nogle rettigheder i forhold til dem, der sidder på modsatte side. Vi kan ikke have, at man som køber af en privat entreprise kan sanktionere ud over det niveau, det ville være tilfældet ved et traditionelt erhvervsbyggeri, siger Hans Chr. Skibby videre.

Rejser sagen

Dagens Byggeri peger på den anden side på, at byggesektoren måske ligger lidt, som den selv har redt, fordi der gennem årene har været for mange eksempler på, at forbruger er kommet i klemme – også med meget store beløb:

– Der er sager, hvor der har været problemer, men det er specielt, at man ved at bruge den almindelige forbrugerbeskyttelseslov i sager til meget store millionbeløb kan forvride en byggesag til egen fordel, siger Hans Chr. Skibby, der vil rejse sagen over for erhvervsministeren gennem såkaldte paragraf 20-spørgsmål.

Relateret indhold