FRI: Trepartsaftalen løser ikke den langsigtede arbejdskraftudfordring

Det er naturligvis positivt, at der nu er landet en trepartsaftale, men grundlæggende løser den ikke de udfordringer, vi står med i rådgiver- og ingeniørvirksomhederne.
Adm. direktør Henrik Garver, Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI.
Adm. direktør Henrik Garver, Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI.

Arbejdsmarkedets parter landede i går en trepartsaftale, der skal skaffe mere arbejdskraft til de danske virksomheder. I Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI, hilser vi alle tiltag til at afhjælpe de enorme udfordringer velkommen, men ser dog ikke, at aftalen løser de helt reelle arbejdskraftudfordringer, der er i rådgiver- og ingeniørvirksomheder.

For det er naturligvis positivt, at der nu er landet en trepartsaftale, der forhåbentligt er til gavn på de områder, som trepartsforhandlingerne typisk vedrører (og det er jo sympatisk, at man med forskellige tiltag vil hente flere seniorer tilbage på arbejdsmarkedet og ikke sende dem på Arne-pension), men grundlæggende løser det ikke de udfordringer, vi står med i rådgiver- og ingeniørvirksomhederne. Vi har fortsat brug for, at vores politikere ambitiøst arbejder for at løse både de kortsigtede og langsigtede udfordringer med kvalificeret arbejdskraft.

Vi ser fire reelle løsninger, der skal kigges på:

Vi skal styrke interessen for STEM blandt unge; vi skal sikre, at arbejdsmarkedet er fleksibelt, så det er let at komme i arbejde, også for nyuddannede; vi skal arbejde med muligheden for merit i uddannelsessystemet; det skal være lettere at komme videre, hvis man er kørt fast i sin ungdomsuddannelse eller videregående uddannelse, og så skal der findes den politiske vilje til at gøre Danmark mere tilgængeligt for udenlandsk arbejdskraft.

Og disse indsatsområder mangler vi stadig handling på.

Relateret indhold