Forskning og udvikling øger eksport

EnergiForsk 16 løb af staben i Odense forleden og slog igen fast, at forskning og udvikling er med til at skabe vækst, arbejdspladser og eksport for Danmark.
EnergiForsk 16 slog igen fast, at forskning og udvikling er med til at skabe vækst, arbejdspladser og eksport. Foto. Colourbox.
EnergiForsk 16 slog igen fast, at forskning og udvikling er med til at skabe vækst, arbejdspladser og eksport. Foto. Colourbox.

Energiforsk 16 er arrangeret af Dansk Energis EKFORSK-program sammen Energistyrelsens EUDP samt Energinet.dks og Innovationsfondens ForskEL. Støtteordningerne har støttet udviklingen i megen bygningsintegreret teknologi og iværksat flere eksporteventyr.

Ifølge Dansk Energi har iværksætteren Jacob Willer Tryde fra AT Lighting fået støtte af både EUDP, ELFORSK og Innovationsfonden blandt andet til at udvikle LED-belysning med en særlig køleteknik. På forskningskonferencen kunne han fortælle, at det lille firma nu for alvor er ved at få gang i forretningen, der også omfatter energieffektivt kølede produkter i 3D-printet metal.

Vi skal have eksporten af grønne energiteknologier til at stige, og her er forskning, udvikling og demonstration helt afgørende.

Dorte Lindholm ELFORSK

Dorte Lindholm fra ELFORSK-programmet er optimistisk omkring de mange nye teknologiers chancer på eksportmarkederne og udtaler til Dansk Energi:

– Vi skal have eksporten af grønne energiteknologier til at stige, og her er forskning, udvikling og demonstration helt afgørende.

Rammer ned i debatten

Budskabet om, at forskning og udvikling skaber vækst, rammer passende ned i den danske energipolitiske debat om elektrificering, hvor års fokus på produktion af vedvarende energi foreslås at flyttes til anvendelse af den grønne strøm.

Således påpegede Jens Joel (S) under regeringen energipolitiske redegørelse for 2016, at udlandet i fremtiden i højere grad kommer til at efterspørge, hvordan den grønne strøm anvendes optimalt. Det stiller krav om en strategi for elektrificeringen af det danske energiforbrug og eksporten af energi-teknologien.

Relateret indhold