Den globale revisions- og konsulentvirksomheden PwC har inddraget den danske entreprenørbranche i sin nyligt afsluttede virksomhedsanalyse, og ifølge den står de danske entreprenører godt rustet til fremtiden.
Der har været lidt mindre gang i ordrebøgerne i det forgangne regnskabsår blandt entreprenørerne, men færre virksomheder har underskud, viser analysen med fokus på blandt andet entreprenører.
Det er syvende år i træk, at PwC gennemfører analysen, hvor der er set nærmere på 1.400 virksomheder fra 22 forskellige brancher, herunder 93 entreprenører.
Forbedret indtjening
Det ser positivt ud for mange af entreprenørerne, som ikke bare oplever stigende omsætning, men også tjener penge. 50 procent af virksomhederne havde således en jævn eller stigende overskudsgrad i 2013, og branchens gennemsnitlige indtjening steg med cirka to procentpoint i forhold til 2012. Omsætningen er forsat stigende, men med en lavere vækstrate i forhold til tidligere år.
– Branchen har i 2013 vist positive tendenser i form af en forbedret indtjening, stigende omsætning, og færre virksomheder med underskud. Det skyldes ikke mindst de mere gunstige konjunkturer. Derudover har der været en række politiske indgreb, som har haft en positiv betydning for branchen, forklarer Jesper Vedsø, partner i PwC.
Fortsæt fokus på processer
Ifølge analysen er arbejdskapitalprocenten steget en smule fra 2012 til 2013, men lå stabilt i perioden 2010 til 2013. Branchens soliditet steg fra 30 procent i 2012 til 33 procent i 2013, og stigningen i soliditeten er et udtryk for, at virksomhederne er bedre konsolideret og rustet til fremtidige udfordringer.
– Forventningerne til 2014 og de kommende år er, at de positive tendenser fra 2013 vil fortsætte. Branchen kan med fordel fastholde et fokus på at optimere processer og forretningsgange ligesom især de store spillere kan have god gavn af en klar forretningsstrategi om, hvilke typer af byggeopgaver man vil gå efter., slutter Jesper Vedsø.
Håndværkerfradraget har i 2013 påvirket branchen positivt, og reglerne er forlænget til at omfatte 2014. Arbejdet skal være udført senest 31. december 2014 og betalt inden 1. marts 2015.
– Det betyder, at branchen sandsynligvis vil opleve en nedgang i opgaver efter årsskiftet, konstaterer analysen.