Dansk Byggeri: Drop jomfrunalsk holdning til OPP

Regeringen lægger op til lave investeringer i bygge-anlæg. Men "Finansministeriet har på fem år skønnet 200 milliarder kroner for lavt i statskassen", siger cheføkonom Bo Sandberg.
Cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri, advarer regeringen mod at fortsætte den negative spiral for offentlige investeringer. Foto: Ricky John Molloy.
Cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri, advarer regeringen mod at fortsætte den negative spiral for offentlige investeringer. Foto: Ricky John Molloy.

Dansk Byggeris cheføkonom, Bo Sandberg, advarer i et debatindlæg i Berlingske regeringen mod at fortsætte den negative spiral for offentlige investeringer.

Han erkender, at det generelt går fremad i dansk økonomi, men påpeger samtidig, at tempoet ikke er imponerende, og han siger til Dagens Byggeri:

Vi har set både økonomiske vismænd og andre prognosemagere regne med, at investeringsniveauet nærmest pr. automatik genrejses i forbindelse med stigende konjunkturer. Men jeg vil advare mod at tro på, at tingene kommer helt af sig selv.

Bo Sandberg cheføkonom, Dansk Byggeri

– Faldende investeringer er et advarselstegn for 2016 og fremefter. Vi har set både økonomiske vismænd og andre prognosemagere regne med, at investeringsniveauet nærmest pr. automatik genrejses i forbindelse med stigende konjunkturer. Men jeg vil advare mod at tro på, at tingene kommer helt af sig selv.

Investeringer neddrosles

Finanslovsaftalen indebærer, at investeringerne i det offentlige skal skæres med cirka ti milliarder kroner i årene 2017-2019:

– Specielt set med byggebriller kan man frygte, at investeringerne neddrosles til fordel for andre og mere bløde velfærdsområder, der er i fokus på Christiansborg. Det er ødelæggende for den langsigtede økonomiske vækst, hvis ellers samfundsnyttige infrastrukturinvesteringer droppes for at leve op til mere kortsigtede, populistiske målsætninger. Samtidig er det nødvendigt at pege på, at Femernprojektet nu er forsinket, og dermed skabes en lavere offentlig investeringsaktivitet. Historisk er bygge- og anlægssektoren brugt som en økonomisk ventil, der kan skrues op og ned for. Men det er skadeligt med alt for skiftende rammevilkår, fortsætter Bo Sandberg.

Tænk privat

Regeringen bruger blandt andet EU-krav om størrelsen på de offentlige underskud som begrundelse for de voldsomme beskæringer af bygge- anlægsaktiviteten, men den accepterer Bo Sandberg ikke:

– Der har de senere år været en alt for pessimistisk vurdering af de offentlige finanser. De faktiske tal for den offentlige saldo viser, at Finansministeriet de seneste fem år sammenlagt har skønnet over 200 milliarder kroner forkert i pessimistisk retning i forhold til, hvor mange penge, der rent faktisk er kommet i statskassen. Men så kunne man i større omfang bruge private midler til investeringerne. Eksempelvis i en Havnetunnel i København. Der har man i Danmark haft en meget tilbageholdende og jomfrunalsk holdning til Offentlig-Privat-Partnerskab, slutter Bo Ssndberg.

Relateret indhold