Byggeriet går i hundene

Robotproducent er gået sammen med en række teknologivirksomheder inden for byggeriet, så robothunden "Spot" kan gøre gavn på byggepladser.
Politiet i Boston viste for nylig en udgave af Spot frem, men robotten skal også gøre sig på byggepladser. Pressefoto: Boston Dynamics.
Politiet i Boston viste for nylig en udgave af Spot frem, men robotten skal også gøre sig på byggepladser. Pressefoto: Boston Dynamics.

Den amerikanske robotproducent Boston Dynamics har i flere år barslet med en robothund til forskellige erhverv. For nylig er flere virksomheder med fokus på byggeri så kommet med på hundeslæden.

En række værktøjer og systemer er i den forbindelse blevet lanceret, så robothunden Spot kan hjælpe til på byggepladserne. Her skal den blandt andet tøffe rundt for at indsamle data, som kan bruges til at styre byggeprocessen.

“I byggeriet er der værktøjer og algoritmer, der gør byggeprocessen mere sikker og mere effektiv, men disse værktøjer har brug for data for at være brugbare. Spots data kan indføres i et økosystem, der giver udviklere adgang til markant flere informationer at arbejde med”, skriver Boston Dynamics om Spot.

Flere samarbejdspartnere, blandt andet HoloBuilder, Faro og Trimble, er koblet på projektet med deres værktøjer, som blandt andet taler sammen med Revit, Trimble Connect eller BIM360.

HoloBuilder har for eksempel netop lanceret ??SpotWalk, der er en integreret app, som giver brugerne mulighed for at lære robothunden en rute gennem byggepladsen. Derefter kan den automatisk dokumentere arbejdet på den givne rute. De sfæriske billeder, der indsamles, organiseres og styres i HoloBuilders system, hvor de analyseres ved hjælp af kunstige intelligens.

– Tid og nøjagtighed er to ting, der er meget vigtige på en byggeplads. Traditionelt bliver man nødt til at ofre tid fra en travl dag for at tage billeder af byggepladsen og organisere dem, siger Andrew Cameron, projektleder hos storentreprenøren Hensel Phelps fra USA.

Spækket med teknologi

Spot skyder en topfart lige i underkanten af seks kilometer i timen. Kameraer optager i alle tænkelige vinkler, som skal forhindre, at hunden ramler ind i nogen eller noget. Producenten lover, at man får en hund, som er ganske terrængående, og heller ikke trapper skulle være en udfordring. Scannere gør det muligt for robotten at komme uden om forhindringer, hvis der er placeret materialer eller lignende på den fastlagte rute.

Billedmaterialet er taget med kameraer med 30 gange optisk zoom, så man kan komme tæt på detaljerne.

Arbejdstiden er 90 minutter, og batteriet på bugen kan skiftes.

Hvad prisen på Spot bliver vides ikke, da robotten fortsat kun leveres til udvalgte kunder, som er med til at teste den i forskellige jobsituationer. Men den vil ikke være billig.

Argumenterne for at anskaffe sig en Spot er, ifølge producenten, at den sparer mandetimer, løser ensformige opgaver som samtidigt kan være risikofyldte. Boston Dynamics har åbnet op for at tredjepartsvirksomheder kan udvikle både programmer og udstyr til Spot.

Relateret indhold