Efter mange års dvale spirer igen det med ideer i byggeriet til at gøre byggebranchen bedre indenfor emner som bæredygtighed, produktivitet eller innovation. Det kan de mærke i Boligfonden Kuben, som stiftede Spirekasselegatet i 2013 for at fremme nytænkning i branchen:
– Den nye generation bryder med vanerne. De indfører nye arbejdsmetoder og materialer, der er mere bæredygtige end mange gængse byggematerialer. Det er meget inspirerende. Jeg er glad for, at Spirekasselegatet kan give iværksætterne et rygstød til at komme ud i verden med deres ideer, siger direktør i Boligfonden Kuben Sidse Buch.
Legat kickstartede virksomhed
For Mischa Stæhr har Spirekasselegatet været altafgørende. Hun fik ideen om at bygge med Hempcrete på et udvekslingsophold og fik Spirekasselegatet i 2018 til at arbejde videre med ideen. I dag har hun stiftet virksomheden Hampbyg med to andre i håb om at få hempcrete udbredt på det danske marked.
Hempcrete er et biobaseret byggemateriale, der består af hampeflis, naturligt hydraulisk kalk og vand.
I sommer fik hun yderligere støtte fra Boligfonden Kuben til at udvikle et vægelement, der kan bruges i en trækonstruktion. Elementet er netop nu ved at blive brandtestet og kan komme på markedet allerede næste år.
– Spirekasselegatet har været altafgørende for mig. Det var med til at sparke tingene i gang og bekræfte mig i, at min idé godt kunne realiseres. Nu er vi blevet tre i virksomheden, og vi har fået legatet for anden gang, så vi kan foretage de nødvendige undersøgelser og fortsætte processen. For fire år siden var der ingen, der talte om biobaserede byggematerialer. Nu er der kæmpe interesse. Vi kunne ikke have fortsat vores virksomhed uden Boligfonden Kuben. Det har gjort en kæmpe forskel for os, siger Mischa Stæhr
Kan nemt søges online
Spirekasselegatet kan søges af alle, der har en idé til at gøre byggeriet bedre. Legatet kræver ikke en masse dokumentation og er skruet sammen, så det nemt kan søges online.
Får du legatet på de 25.000 kroner, kan du søge om yderligere støtte til dit projekt senere i processen. Derfor kan legatet åbne mange døre på både kort og langt sigt.
– Hvis vi kan se, at ideen har potentiale til at vokse sig større, kan fonden træde til og give støtte til f.eks. en mentor, en patentansøgning, en udstilling eller lignende. Du kan søge om støtte på niveau to eller tre, hvis du har fået legatet på de 25.000 kroner til at begynde med. Derfor er det en god idé at komme ud af starthullerne og få søgt spirekasselegatet nu. Det kan være begyndelsen til noget rigtigt stort, siger Sidse Buch.
Spirekasselegatet er åbent for ansøgninger frem til den 16. januar 2023.