Ny facadeløsning lyser op på Holbæk Sportsby

Transparente plader af polycarbonat og 135 ovenlys-elementer fra Lamilux
Holbæk Sportsby opføres for 325 millioner kroner. Pressebillede.
Holbæk Sportsby opføres for 325 millioner kroner. Pressebillede.

Holbæk Sportsby

  • Bygherre: Holbæk Kommune og Fonden Holbæk Sportsby
  • Areal: 22.500 m² bygning og 42 ha udeareal
  • Periode: 2016-2018
  • Byggesum: 325 mio. kr.

Det markante nybyggeri – Holbæk Sportsby – får en speciel facadeløsning fra Lamilux. På 400 kvadratmeter facade monteres delvist transparente polycarbonat plader med ekstra høj slagstyrke og fleksibililitet.

– En stor del af oplysningen af bygningen, også den udendørs belysning, kommer til at ske gennem pladerne, fortæller Michael Saunte fra Lamilux Nordic.

– Det betyder, at der især om aftenen skabes et lys- og farvespil i facaden, som kan belyses indefra. Mulighederne er mange, da pladerne kan fås med flere farvekombinationer, belysning bagfra og mellem pladerne, siger han videre.

Atmosfære af liv og energi

Den valgte facadeløsning skal skabe en atmosfære af liv og energi, der passer til det nye multifunktionelle byggeri. Holbæk Sportsby bliver med 22.500 kvadratmeter bygning og 42 hektar udeareal et imponerende idræts- og sundhedscenter, hvor kultur, motion, sundhed og elitesport samles – med sportsgrene og aktiviteter – fra ketchersport og boldspil over svømning og løb til parkour, ridning og BMX. Samt kulturelle og erhvervsmæssige arrangementer.

Energibesparende og brandsikker

Facadepladerne har foruden ekstra slagstyrke og fleksibilitet en U-værdi ned til 0,7 W/m2K. Den høje isolerende effekt opnås i kraft af pladernes tykkelse på op til seks centimeter og deres lagdelte kanalsystem med stillestående luft.

– Brandsikring er et andet vigtigt krav ved valg af denne type materialer, og netop disse polycarbonat-plader ligger med brandklassifikationen B-s1, d0 efter EN 13501 helt i toppen af kvalitetsskalaen, siger Michael Saunte.

Enkelt at montere

Der er tale om meget tykke facadeplader, som er cirka 60 cm brede og samles i et fer-og-not system, og fås i længder på op til 12,5 meter. Pladerne monteres på et underliggende skinne-system, som er enkelt at forlænge, så der kan laves store flader uden, at samlingerne kan ses udefra.

Kullegaard A/S har tegnet Holbæk Sportsby og er totalrådgiver på projektet, som efter planen skal stå færdigt i 2018. Byggeriet er disponeret som en lille by med huse, gader og pladser omgivet af sit eget landskab. Det er et OPP-projekt, hvor Holbæk Kommune og Fonden Holbæk Sportsby er bygherrer.

– Der er lagt vægt på at skabe et byggeri med masser af dagslys og brug af naturlig ventilation, ligesom der er sikkerhedskrav om brandventilation af hallerne, oplyser Michael Saunte fra Lamilux Nordic.

Pressebillede.
Pressebillede.
Pressebillede.
Pressebillede.

Relateret indhold