JJW Arkitekter sætter Retten i Roskilde

Fredag er der officiel indvielse af Retten i Roskilde. JJW Arkitekter har sammen med deres samarbejdspartnere udviklet og designet Roskildes nye retsbygning, der rykker grænserne for retsbygningsarkitektur.
Retten i Roskilde, Syd Facade. Foto: Jens Lindhe.
Retten i Roskilde, Syd Facade. Foto: Jens Lindhe.

Retten i Roskilde tager på en ny måde hånd om de komplekse, logistiske sammenhænge en retsbygning skal håndtere.

Retsbygningen er stedet, hvor borgere og deres pårørende møder retssystemet – og de skal mødes med en afbalanceret kombination af respekt og autoritet.

Retsbygningen er også en arbejdsplads for mange faggrupper, hvis arbejdsliv stiller specifikke krav til indretning såvel som arkitektonisk udformning. Derfor skal retsbygningen også være et sted, hvor de ansatte føler sig hjemme og har mulighed for at indgå i et socialt fællesskab med deres kolleger. For at imødekomme disse egenskaber har JJW Arkitekter skabt en bygning, der fremstår nuanceret, autoritativ og overskuelig.

Forener særlige krav

Retsbygningens arkitektur afspejler seriøsitet og autoritet, og bygningen er placeret som et repræsentativt fyrtårn og markant omdrejningspunkt i et af Roskildes nye udviklingsområder ved Sdr. Ringvej. Retten i Roskilde ligger med ryggen mod ringvejen med visuel og mental forbindelse til Roskilde Domkirke, som bygningen refererer til.

Jørgen Lougart er præsident for Retten i Roskilde og beskriver JJWs retsbygning som “En fantastisk bygning, der forener de særlige funktionelle krav, der gælder for en moderne retsbygning med lys, luftig og harmonisk arkitektur”.

Som ringe i vandet

Funktionerne i bygningen er bygget op som ringe i vandet omkring det centrale torv, der er offentlig adgang til. Fra dommernes kontorer øverst oppe i bygningen fører en særlig transportzone dommerne ned til retssalene.

I kælderen ligger den anden lukkede zone, hvor arrestanterne ankommer og opholder sig, inden de stilles over for retten. Fra kælderen er der ligeledes en adskilt transportzone, der fører arrestanterne op til retssalene. I den såkaldte mellemzone ligger retssalene placeret ud til torvet.

I torvet er der indlagt en historisk reference til “Tinget”, der i middelalderen var forsamlingssteder, hvor man mødtes for at diskutere og afgøre sager af almen, kritisk interesse.

Til højre for “Tinget” fører en spindeltrappe op til 3. sal. Spindeltrappen udgør et skulpturelt indslag, hvis cirkelbevægelser giver overblik over bygningen.

– Retten i Roskilde er et godt eksempel på JJWs arkitektoniske tilgang, hvor vi sætter os godt ind i brugernes behov, inden vi begynder at skitsere, forklarer Katja Viltoft, indehaver og leder af Erhverv og Sundhed hos JJW Arkitekter.

Relateret indhold