Hvert eneste vindue er noget specielt

Moesgaard Museums 14 meter høje glasfacader skulle specialfremstilles for at imødekomme det arkitektonisk snit fra Henning Larsen Architects.
Moesgaard Museum, tegnet af Henning Larsen Architects, har de mosaikmønstrede vinduesfacader som en af sine signaturer. Foto: Allan Toft Photographer.
Moesgaard Museum, tegnet af Henning Larsen Architects, har de mosaikmønstrede vinduesfacader som en af sine signaturer. Foto: Allan Toft Photographer.

Syd for Aarhus skyder Moesgaard Museum op af jorden som en græsrampe forbundet til enorme glaspartier. Vinduerne er lavet i egetræ indvendigt og aluminium udvendigt, og rammerne er af massivt egetræ. Hver rude i de enorme, mosaik-mønstrede facader er nøje udmålt, og ikke to vinduer har samme mål.

– Alle vinduerne skulle specialfremstilles, og det var en krævende opgave. Højden på vinduesfacaderne skabte imidlertid en væsentlig større udfordring end opmålingen af alle vinduerne – i forhold til at virkeliggøre arkitekternes design. Vinduespartierne skulle nemlig være 14 meter høje og have tilpassede udskæringer, siger salgschef Jesper Hønning fra vinduesproducenten Pro Tec, der står bag vinduesløsningen.

Vores største opgave var at få helheden i bygningen til at hænge sammen. Vinduesprofilerne er designet til at samle bygningen og danne flotte skyggeeffekter på betonen. Lysindfaldet bidrager til helhedsoplevelsen på museet.

Niels Edeltoft, Henning Larsens Architects.

Med de elementstørrelser, som arkitekterne efterspurgte, ville mange vinduesproducenter være nødt til at inddele vinduerne i flere elementer, der ville medføre dobbelte karmsamlinger. Men det ville arkitekterne gerne undgå:

– Vores største opgave var at få helheden i bygningen til at hænge sammen. Vinduesprofilerne er designet til at samle bygningen og danne flotte skyggeeffekter på betonen. Lysindfaldet bidrager til helhedsoplevelsen på museet, og det ville derfor være mere elegant med enkelte karmsamlinger, siger Niels Edeltoft fra Henning Larsens Architects.

Helhedsløsninger

For at imødekomme arkitekternes specielle ønske skulle Pro Tec løse både en konstruktionsmæssig og æstetisk udfordring. Spørgsmålet var, hvad der skulle bære de 14 meter høje vinduesprofiler, og hvordan man kunne undgå dobbelte karmsamlinger.

Løsningen indebar, at vinduespartierne blev samlet i hvert sit kæmpeelement og leveret på byggepladsen i enorme helhedsløsninger, der skulle monteres omkring stålsværd.

– Specialleverancer som denne kræver dimensionering af karmdybderne efter elementernes størrelse og de aktuelle vindtrykkrav. Ved at øge karmdybden til det dobbelte af standardmål, kan vi lave et element, der har den fornødne styrke. Samtidig bibeholdes den arkitektoniske elegance med en enkelt karmsamling, ganske som arkitekterne ville have det, forklarer Jesper Hønning.

Udover Pro Tec er der et væld af aktører i byggeindustrien, som har haft en finger med i opførelsen af Nordeuropas største nybyggede kulturhistoriske museum. Moesgaard Museum stod færdigt i oktober 2014 og har siden vundet flere internationale priser for sit moderne og gennemførte arkitektur.

Hvert eneste vinduesparti fra Pro tec skulle specialfremstilles for at imødekomme det arkitektonisk snit. Foto: Allan Toft Photografer.
Hvert eneste vinduesparti fra Pro tec skulle specialfremstilles for at imødekomme det arkitektonisk snit. Foto: Allan Toft Photografer.

Relateret indhold