For fuld musik: Cobe vinder Frederiksbergs nye Kultur- og Musikskole

Frederiksbergs nye Kultur- og Musikskole skal understøtte nye fællesskaber på tværs af kulturen med undervisning, festivaler, forestillinger og koncerter. Cobes forslag løfter hele området, lyder det.
Fra ankomstpladsen foran den kommende Kultur- og Musikskole er der fuldt udsyn til Multisalen på tårnets øverste etage. Visualisering: Cobe
Fra ankomstpladsen foran den kommende Kultur- og Musikskole er der fuldt udsyn til Multisalen på tårnets øverste etage. Visualisering: Cobe

I kamp med tre andre stærke teams vinder Cobe med Norconsult som underrådgiver konkurrencen om udvikling af en musikalsk og kunstnerisk campus med Kultur- og Musikskole, et kollegie og en parkeringskælder midt på Frederiksberg.

Dermed er visionen klar for den nye kulturelle smeltedigel, der ligger i umiddelbar nærhed af Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, Mediegymnasiet Next, Copenhagen Phil, Musikmuseet under Nationalmuseet samt det projekterede kollegium.

– Skolen er inspireret af den historiske kontekst og det nærliggende, ikoniske Radiohuset og bliver en kreativ campus for film, dans, kunst og musik. Byrummet tilbyder elever, forældre og besøgende en ny grøn oase i en tæt by – der opfylder stedets fulde potentiale, lyder det fra den vindende tegnestue.

Projektet omhandler kultur- og musikskolen på ca. 2600 m2, kollegieboliger på ca. 2.500-3.000 m2 og en parkeringskælder til ca. 65 P-pladser.

Kultur og Musikskolen bliver opbygget med et nyt grønt byrum, et kollegie og en parkeringskælder bag det gamle Radiohus på Rosenørns Allé. Visualisering: Cobe
Kultur og Musikskolen bliver opbygget med et nyt grønt byrum, et kollegie og en parkeringskælder bag det gamle Radiohus på Rosenørns Allé. Visualisering: Cobe

Lokalplan for området skal udarbejdes på baggrund af det vindende projektforslag, og frem mod 2024 skal Cobe bearbejde og færdiggøre udviklingsplanen i samarbejde med Frederiksberg Kommune.

Kommunens formand for Kultur- og Fritidsudvalget, Lotte Kofoed, ser frem til at fortsætte arbejdet:

– Vi har en fantastisk musikhøjskole, som laver spændende og relevante tilbud til byens skoler og mange børn og unge. Visionen i vinderforslaget skaber de bedst mulige rammer for møder mellem skolens forskellige kulturretninger, og understøtter nye fællesskaber på tværs af kulturen med undervisning, festivaler, forestillinger og koncerter, siger hun.

Vision for det kommende byggeri består af de fem fokuspunkter:

– Nyt kulturelt samlingssted – byrum

– Kultur- og Musikskole, en del af den kreative by

– Stærk arkitektonisk profil

– Kollegieboliger, gerne med fokus på musik

– Bæredygtigt byggeri

Et levende og dynamisk bud

Bedømmelsesudvalget vurderer, at Cobes forslag samlet set imødekommer fokuspunkterne bedst muligt.

‘Det vindende forslag giver et levende og dynamisk bud på at indfri og understøtte visionerne for en kommende Kultur- og Musikskole. Projektet lykkes med at skabe et hus, der er fyldt helt ud i en lang pallette af størrelser og stemninger. Bygningen understøtter en billedskabende og inspirerende dynamik parret med hjørner, skjulesteder og rum til indadvendt fordybelse,’ står der bl.a. i dommerbetænkningen.

Bedømmelsesudvalgets roser bl.a. også forslagets disponering af 1. salen, der forbinder de fire solitære bygninger og understøtter synergien mellem de kunstneriske genrer både visionært og nærværende.

‘Bedømmelsesudvalget vurderer, at projektet tilbyder overbevisende og brugbare faciliteter til de umiddelbare naboer og Frederiksberg som helhed,’ lyder det.

Det centrale fællesområde kommer til at emme af musik og kultur. Visualisering: Cobe
Det centrale fællesområde kommer til at emme af musik og kultur. Visualisering: Cobe

Borgmester Michael Vindfeldt udtaler:

– Nu har vi et godt og gennemarbejdet forslag, som vi kan bruge, hvis kommunalbestyrelsen ved de kommende budgetforhandlinger prioriterer at gå videre med planerne for området, siger borgmesteren med henvisning til, at der er afsat 4,0 mio. kr. i budgettet 2023 til videreudvikling af projektet.

Løfter hele området

Foreløbigt er næste skridt at videreudvikle på idéerne, siger formand for By- og Erhvervsstrategisk udvalg Lone Loklindt:

– Deltagerne i konkurrencen har gjort et stort arbejde, og jeg må sige, jeg er glad for den plan, der nu ligger. Visionen i den er at skabe en Kultur- og Musikskole, der løfter hele området med et levende byrum og en ny kulturel og kreativ campus på Frederiksberg. Nu skal Frederiksberg Kommune sammen med Cobe bearbejde projektet yderligere det næste år, siger hun.

De tre andre tema, der afgav forslag til konkurrencen var:

– Adept med Niras, Nerd og BogL som underrådgivere

– Christensen & Co Arkitekter med Klaus Nielsen A/S og Urbanlab Nordic som underrådgivere

– Lundgaard & Tranberg Arkitekter med Rådgivende Ingeniør A/S Jørgen Nielsen som underrådgiver.

Kollegieboligerne set fra Jakob Dannefærds Vej. Visualisering: Cobe
Kollegieboligerne set fra Jakob Dannefærds Vej. Visualisering: Cobe

Relateret indhold