DTU’s innovationshub har fået mere plads

En åben og multifunktionel bygning centreret omkring en stor projekthal med kig til stjernerne. DTU Skylab, DTU's innovationshub, har fået mere end dobbelt så meget plads til teknologibaseret innovation i en bygning, der spejler DTU Skylabs værdier.
Det centrale rum med visuel kontakt til alle etager og funktioner. Foto: Niels Nygaard.
Det centrale rum med visuel kontakt til alle etager og funktioner. Foto: Niels Nygaard.

– Det er nogle fantastiske rammer, vi har fået. Vi er stolte over det smukke byggeri, som rummer alt, hvad man kan drømme om i et innovationsmiljø. Der er højt til loftet, ambitionerne er skyhøje, og engagementet og aktivitetsniveauet er helt i top. Vi glæder os til at kunne invitere endnu flere studerende, forskere og virksomheder ind i DTU Skylabs miljø, siger Marianne Thellersen koncerndirektør for innovation og entrepreneurskab på DTU.

Åbenhed, mod og ambition

Hjertet i bygningen er en stor projekthal med 13 meter til loftet som blandt andet giver mulighed for at lave prototyper i stor skala. Omkring projekthallen ligger GMO-laboratorier og multilabs, 3D print lab og værksteder, og op gennem bygningen finder man forskellige typer af kontor- og arbejdsområder, mødesteder, café og en udendørs tagterrasse “Skybar”. Den store Arena, som er en hybrid mellem auditorium og event-område, danner ramme om undervisning og DTU Skylab’s mange udadvendte aktiviteter.

Bygningen tager afsæt i den oprindelige DTU Skylab-bygning og er designet som en elegant komposition af stablede bokse. Facaderne er beklædte med perforerede alu-plader i hver sin farve inspireret af DTU’s oprindelige bygningsfarver, gul tegl og sorte facadepartier. Tilsammen danner de stablede bokse en naturlig helhed for én samlende bygning til DTU Skylabs mange aktiviteter og skaber en stærk identitet i området.

– Vi har bevidst arbejdet med at indlejre DTU Skylabs værdier i arkitekturen og videreføre energien fra den ombyggede forskningshal, som DTU Skylab flyttede til i 2014. Det har betydet at bygningen er udformet og organiseret omkring et centralt fællesrum, hvor der er visuel kontakt mellem alle etager og funktioner. Uanset hvor i bygningen man befinder sig, skal man kunne fornemme innovationsmiljøet og den åbenhed, der kendetegner DTU Skylab, hvor det er naturligt at dele med og lære af hinanden, siger Anders Wesley, arkitekt og partner hos Rørbæk og Møller Arkitekter

Den store projekthal i hjertet af bygningen strækker sig op gennem etagerne mod en nærmest åben himmel af ovenlys og signalerer højt til loftet, mod og en ambition, der rækker ud mod stjernerne.

Bæredygtighedscertificeret byggeri

Byggeriet til DTU Skylab er den første DTU bygning som certificeres efter bæredygtighedsordningen DGNB. Bygningen er blandt andet designet så den har et minimalt energiforbrug, er fleksibel og let kan ombygges til nye formål, har et godt indeklima, har optimale forhold for akustik og dagslys og kræver et minimum af vedligehold.

Certificeringen indgår som den del af DTU´s strategi, hvor alt nybyggeri på campus bæredygtighedscertificeres iht. DGNB- principperne. Det er DTU’s forventning, at bygningen bliver godkendt til en guld-certificering.

Relateret indhold