Frem mod 2045 forventes Oslo-regionen at vokse med 22 % svarende til cirka 1,6 millioner indbyggere, og den norske hovedstads fremtiden udgør dermed en stort vækstpotentiale.
Forankret i byens strategi fra 2019, ‘Strategi for Utvikling av Kunnskapshovedstaden’, skal en ny bydel, Science City, tilføre 1,4 million m2 frem mod 2045 og skabe rammerne for Norges innovationsmiljø, der estimeret består af 150.000 forskere, studerende, entreprenører og skal bidrage til den grønne omstilling.
Innovationsdistriktet er udviklet af BIG, A-lab, designfællesskabet Comte Bureau, mobilitetseksperterne Civitas og rådgiverne Dr. Tim Moonen/The Business Of Cities og Leo Grünfeld/Menon Economics og sigter mod at være et nul-emissionsområde, der bygger på vedvarende energi, energieffektivitet, cirkulære økonomiske principper og nul-emissionsløsninger:
– Oslo Science City skal være et stort sammenhængende område, der er udviklet med respekt for de eksisterende fællesskaber og nabolag samt med fokus på at styrke dem og deres identitet, men også til at udvide mangfoldigheden gennem nye rum til at bo, arbejde og vidensdele, siger Bjarke Ingels, founder og kreativ direktør i BIG:
– For at manifestere Oslo Science City’s identitet tages elementerne i masterplanen og bindes sammen i et loop i det centrale område. Her skaber vi en divers by med kobling til multifunktionelle byg, hvor nye og eksisterende bygninger åbnes op til gaderne og giver mulighed for nye funktioner og skaber et engagerende byrum og miljø.
Fire temaer skaber området
Byplanen identificerer fire tematiske områder, der positionerer Oslo Science City som et førende center for innovation, videnbaseret værdiskabelse og bæredygtige løsninger baseret på eksisterende og fremtidige aktiviteter:
Sundheds- og livsvidenskab herunder Norges største Livsvidenskabsbygning til forskning og undervisning, som skal stå færdig inden 2026 samt en udvidelse af Oslo Cancer Cluster.
Klima, Energi og Miljø ved at etablere et campus og et kraftcenter til forskning og innovation mellem landets ledende forskningsinstitut Sintef, Norges Geotekniske Institut (NGI), Institut for Energiteknik (IFE), Norsk Institut for Vandforskning (NIVA) og Norsk Institut for Luftforskning (NILU) blandt andre.
Digitalisering og Beregningsvideskab, der fremmer samarbejder mellem organisationer som f.eks Institut for Informatik (IFI) ved Oslo Universitet, Norsk Regnecentral (NR), NORA – Norwegian Artificial Intelligence Research Consortium, som udforsker kunstig intelligens, maskinlæring og robotteknologi blandt meget andet.
Demokrati og Inklusion, hvor der skal udvikles ny viden om trusler og løsninger til at styrke demokratiet, demokratiske institutioners rolle i en tid med teknologisk disruption, øget økonomisk ulighed og antidemokratiske kræfter.
Oslo Science City stræber efter at være et eksempel på en holistisk tilgang til planlægning, hvor effektiv arealanvendelse og fortætning går hånd i hånd med at øge mængden af biomasse i området. Miljørigtige bygninger, klimatilpasning ved hjælp af naturbaserede løsninger, herunder en ny grøn og tæt bevokset kile, der bevæger sig hele vejen ned gennem Oslo Science City, omfattende træplantning i hele kvarteret, emissionsfri mobilitet, energieffektivitet og cirkulære principper vil karakterisere udviklingen i Oslo Science City.