De senere år er virksomheders interesse for automatisering og kunstig intelligens (AI) steget markant, og udviklingen inden for generativ kunstig intelligens (GenAI) som f.eks. chatbotten ChatGPT har betydet, at maskiner i dag kan udføre opgaver, som vi for kort tid siden havde svært ved blot at forestille os.
Interessen er også kommet til byggeriet, men er delt i to med optimistiske forventninger til produktivitetsstigning på den ene side og bekymringer for jobtab og en mere ulige indkomstfordeling på den anden.
Digitalt blod på tanden: Byggeriet firedobler brug af AI på 1 år
En analyse fra Kraka-Deloitte kortlægger de seneste to års teknologiske udvikling, herunder potentialet for automatisering og deraf følgende produktivitetsvækst i byggebranchen:
Analysen, der udelukkende fokuserer på, hvor meget af arbejdstiden, det er teknisk muligt at automatisere med den eksisterende teknologi, viser, at mens 46 % af arbejdstiden i den samlede danske økonomi kan automatiseres, gælder det for 49 % af arbejdstiden i byggeriet.
Store forskelle over tid
Dykker man ned i underbrancherne i byggeriet har alle – bortset fra byggeentreprenører – et højere automatiseringspotentiale end dansk økonomi generelt. I top ligger anlægsentreprenører, hvor 53 % af arbejdstiden teknisk set kan automatiseres.
Hvis hele det tekniske potentiale indfries over en periode på 35 år, kan den årlige produktivitetsvækst i byggebranchen blive 2 % alene som følge af automatisering.
Kilde: Kraka-Deloitte
Desuden viser analysen forholdsvis store forskelle på, hvad de seneste to års teknologiske udvikling betyder for automatiseringspotentialet i underbrancher. Bl.a. er potentialet inden for bygningsinstallation steget med 21 %-point, mens potentialet hos bygningsentreprenørerne er steget med kun 12 %-point.
En udvikling, der ikke var givet for blot to år siden, hvor bygningsinstallation, inden GenAI, havde et relativt lavt potentiale på 29 % af arbejdstiden, hvilket lå under gennemsnittet for økonomien og de øvrige underbrancher i bygge- og anlægsbranchen. I dag ligger underbranchen over resten af økonomien og hele byggeriet under et.
AI skal i brug, men kun hvor den giver værdi
Forskellene gør sig også gældende på tværs af stillinger i byggeriet.
F.eks. kan 74 % af arbejdstiden automatiseres indenfor almindeligt kontorarbejde, mens det gælder 29 % af arbejdstiden for ingeniørarbejde inden for bygninger og anlæg.
Også her har den teknologiske udvikling de seneste to år haft betydning med en stigning i automatiseringspotentiale for ingeniørarbejde inden for bygge og anlæg på kun 3 %-point, mens potentialet er steget med 29 %-point for elektrikerarbejde.
Det betyder bl.a., at elektrikerarbejde er gået fra at være den af de ti største stillingsgrupper, der havde lavest automatiseringspotentiale i 2022, til at være den med det tredjehøjeste automatiseringspotentiale.
18 eksperter indenfor kunstig intelligens og robotteknologi har bidraget til analysen, der samlet vurderer automatiseringspotentialet af 92 forskellige menneskelige funktioner.