Ny Østergade 30 kåret som københavnernes favoritbygning

Københavnerne holder allerede af bygningen på Ny Østergade 30, der løber med prisen som københavnernes bygningsfavorit ved Københavns Kommune årlige bygningspræmiering.
Bygningen på Ny Østergade 30, der er tegnet af Praksis Arkitekter, vinder publikumsprisen ved Bygningspræmiering 2021. Foto: Hampus Berndtson
Bygningen på Ny Østergade 30, der er tegnet af Praksis Arkitekter, vinder publikumsprisen ved Bygningspræmiering 2021. Foto: Hampus Berndtson

Ny Østergade 30

  • Bygherre: Boll+ Ejendomsudvikling
  • Arkitekt: Praksis og Carsten Juel-Christiansen
  • Taglandskab: 1:1 Landskab
  • Ingeniør: Henry Jensen
  • Entreprenør: HHM
  • Afstemningen:
  • – De præmierede byggerier er valgt blandt 36 indstillede byggerier med ibrugtagning mellem 1. januar 2020 og 1. juli 2021.
  • – Publikumsprisen blev uddelt for første gang i 2018, hvor over 2.000 stemmer blev afgivet. Axel Towers var det første nybyggeri til at vinde prisen.
  • – Københavns Kommune har præmieret smukke bygninger, bymiljøer og anlæg siden 1903.
  • – Bygningspræmieringen lægger vægt på, at byggeriet tager udgangspunkt i stedets særlige karakter og bidrager til oplevelsen af København som en by med kvalitet i bymiljøet.

Den tidligere byggegrund på hjørnet af Ny Østergade og Store Regnegade er i dag blevet til en bygning, der skaber et sammenhængende gaderum. Det har virket og københavnerne har nu kvitteret med publikumsprisen ved årets bygningspræmiering i Københavns Kommune.

– Den tomme byggegrund, der i årtier har været brugt som parkeringsplads, er i dag blevet til et byggeri, der glider helt naturligt ind i middelalderbyens gadebillede. Ny Østergade 30 er et tydeligt bevis på, at man sagtens kan tegne nye og moderne bygninger, der samtidig passer ind i historiske omgivelser. Det er blevet til en imponerende bygning, der formår at tale ind i vores historie og bidrage til bylivets kvalitet, siger kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard.

I alt blev 2860 stemmer afgivet til publikumsprisen. Ny Østergade 30 fik ca. en femtedel af stemmerne.

Bygningen, der er tegnet af Praksis Arkitekters Mette Tony og Mads Bjørn Hansen i samarbejde med nu afdøde arkitekturprofessor Carsten Juel-Christiansen, rummer i dag detailhandel, kontorer og boliger. På taget er indrettet en fælles taghave med taghuse og intensiv beplantning med træer og buske. Tilgangen til det nye byhus har været at skabe en klassisk byejendom, der trækker på det arkiv af erfaringer, der er i de omkringliggende bygninger, men samtidig er sin egen tid værdig.

‘Et hus til byen’

Tidligere på året vandt bygningen også de københavnske arkitekters pris, Årets Arne. Her lød roserne fra juryen således:

– Værkets kvalitet er først og fremmest som ‘et hus til byen’. Det går i dialog med sine omgivelser, både respektfuldt og selvbevidst. Det trækker på elementer fra den historiske bykerne, som få værker har gjort det i de seneste årtier. Dermed er det et vigtigt bidrag til en klassisk arkitekturfaglighed

Fem andre præmieringer

Samtidig med vinderen af publikumsprisen offentliggøres de præmierede byggerier ved årets bygningspræmiering i Københavns Kommune. Bedømmelsesudvalget har ud over Ny Østergade 30 besluttet at præmiere fem andre byggerier:

– Byrum på Skoleholdervej

– KAB’s nye hovedkvarter

– Helhedsrenovering af Friluftsskolen

– Remiseparken

– Filmlageret.

Relateret indhold