Mangel på arbejdskraft er vækstdræber

Opsvinget i den nordjyske byggebranche halter. Aalborg-entreprenør må takke nej til opgaver på grund af for få hænder, og det er generelt svært at skaffe folk.
Entreprenør Jimmy Pedersen har gennem de seneste seks måneder været nødsaget til at takke nej til opgaver for ca. 2,5 millioner kroner.
Entreprenør Jimmy Pedersen har gennem de seneste seks måneder været nødsaget til at takke nej til opgaver for ca. 2,5 millioner kroner.

Ifølge en analyse fra BusinessAalborg har byggebranchen i Aalborg den højeste beskæftigelse siden 2008. Det forudsiges samtidig, at antallet af arbejdspladser inden for byggeri og anlæg yderligere vil stige med ti procent frem mod 2020. Imidlertid oplever Aalborg-entreprenøren Jimmy Pedersen, at opsvinget og virksomhedens mulighed for vækst begrænses kraftigt af manglen på kvalificeret arbejdskraft.

– De seneste seks måneder har vi sagt nej til opgaver for omkring 2,5 millioner kroner. Både nybyggeri af private huse og andre opgaver af forskellige karakter. Ene og alene fordi vi ikke kan skaffe folkene til at udføre dem, fortæller Jimmy Pedersen.

De fleste større entreprenører i Nordjylland søger byggeledere, projektledere eller entrepriseledere.

Rekrutteringsdirektør Henning Christensen BrainSearch Network

Entreprenørfirmaet Jimmy Pedersen beskæftiger 16 ansatte, men der er både plads og opgaver til mange flere. Heriblandt murersvende, lærlinge samt en projektchef med partnerpotentiale der kan hjælpe Jimmy Pedersen med at udvikle virksomheden.

– Selv murerlærlinge har vi svært ved at finde. Det er vigtigt for os at tage ansvar og være med til at uddanne nye folk til branchen, men det kræver altså, at der er nogle at få, fortæller Jimmy Pedersen, der netop har udlært en ny svend.

Entreprenørfirmaet Jimmy Pedersen udfører primært murerarbejde og er her underleverandør i Nordjylland til en række store, landsdækkende entreprenører som for eksempel HusCompagniet. Derudover er virksomheden specialiseret i at renovere fredede bygninger og slotte efter gamle håndværksteknikker.

Ny vismandsrapport

En ny vismandsrapport fra De Økonomiske Råd udgivet i oktober 2016 understøtter, at manglen på kvalificeret arbejdskraft kan risikere at bremse opsvinget. En forudsigelse som en række aktører inden for byggebranchen i Nordjylland kan nikke genkendende til.

– Vi har takket nej til en opgave, hvor vi kunne beskæftige 30 nye ansatte fuld tid i to år. Det er ikke realistisk for os at ansætte så mange, sådan som branchen ser ud lige nu, forklarer indehaver Anders Thomsen fra tømrerfirmaet Magnus Thomsens Eftf.

Hos rekrutteringsvirksomhederne opleves stor efterspørgsel på hjælp til at finde kvalificerede håndværkere og fagpersoner inden for funktionærfagene.

– Entreprenørfirmaerne har især svært ved at finde kvalificerede funktionærer. De fleste større entreprenører i Nordjylland søger byggeledere, projektledere eller entrepriseledere, fortæller rekrutteringsdirektør Henning Christensen fra BrainSearch Network.

Hos Entreprenørfirmaet Jimmy Pedersen søger indehaver Jimmy Pedersen en løsning på, hvordan han vil kunne vækste sin virksomhed og derved skabe flere arbejdspladser i Nordjylland. I yderste konsekvens kan han være nødt til at hente udenlandsk arbejdskraft, hvilket ikke er en fremgangsmåde, der umiddelbart tiltaler den sindige nordjyde.

Relateret indhold