19.000 spildte tilsynstimer

Arbejdstilsynet kørte i årene 2012-2014 forgæves i forbindelse med 23.215 besøg.
Arbejdstilsynets kørte i årene 2012 til 2014 forgæves til godt 23.000 kontrolbesøg på for eksempel byggepladser. Foto. Colourbox.
Arbejdstilsynets kørte i årene 2012 til 2014 forgæves til godt 23.000 kontrolbesøg på for eksempel byggepladser. Foto. Colourbox.

Ifølge Arbejdstilsynets egne registreringer har Arbejdstilsynet i løbet af 2012, 2013 og 2014 kørt forgæves i forbindelse med 23.215 besøg, og til disse besøg er der anvendt 18.951 timer.

Det fremgår af et svar fra Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen til Christian Juhl fra Enhedslisten.

Arbejdstilsynet er opmærksom på antallet af forgæves besøg og de mulige årsager hertil, og der arbejdes løbende på at nedbringe dette element.

Jørn Neergaard Larsen Beskæftigelsesminister

Antallet af forgæves besøg udgør 13,4 procent af alle besøg i perioden, mens andelen af timer, der er gået til forgæves besøg udgør 4,1 procent af de timer, der i alt er anvendt til besøg.

Der er ifølge Arbejdstilsynet selv forskellige årsager til de forgæves besøg. I knap en fjerdedel af de tilfælde, hvor der køres forgæves, har Arbejdstilsynet vurderet, at besøget har kunnet gennemføres ved at komme igen en anden dag. Det kan eksempelvis være en bygge- og anlægsvirksomhed, hvor den tilsynsførende ikke kan træffe nogen fra virksomheden, fordi arbejdet foregår et andet sted.

Ophørte virksomheder

I de resterende tilfælde er besøget blandt andet blevet opgivet, fordi virksomheden er ophørt, ikke længere har ansatte, eller der ikke udføres synligt arbejde på virksomheden:

– Arbejdstilsynet er opmærksom på antallet af forgæves besøg og de mulige årsager hertil, og der arbejdes løbende på at nedbringe dette element: Eksemeplvis ved at undersøge muligheden for at anvende beskæftigelsesoplysninger fra andre kilder, der er mere aktuelle, end de oplysninger, som i dag modtages fra Danmarks Statistik, oplyser ministeren.

Kørselsplanlægningen udgøres af to systemer. Ét system, som udvælger de konkrete virksomheder, der skal besøges – for eksempel som led i det risikobaserede tilsyn – og et standardsystem, som løbende beregner og udvælger de optimale besøgsruter.

Optimering

Planlægningssystemet fungerer således, at det tager ressourcerne i form af de tilsynsførende og sammenholder med besøgene. Afhængig af de tilsynsførendes kompetencer og kalendere samt besøgenes indhold, foretager systemet løbende beregninger af hvilke ruter, der er bedst. Kriterierne for den løbende optimering af ruter er kørselstid og distance.

I forhold til fordelingen af tilsynsbesøg på kørselsruternes længde og geografiske tilsynsområder er der analyseret på godt 16.000 ruter indeholdende godt 34.000 besøg. En rute er i denne sammenhæng defineret som én planlagt rute for én dag, hvor én tilsynsførende har foretaget et eller flere tilsynsbesøg.

Relateret indhold