SHA: Arkitektur er en miljøhandling

Aarhus' bæredygtighedsfest for byggebranchen nærmer sig, og Noah Yaffe, partner i Steven Holl Architects, er en af hovedtalerne.
HEART - Herning Museum of Contemporary Art. Foto: Iwan Baan.
HEART - Herning Museum of Contemporary Art. Foto: Iwan Baan.

Arkitektur og byggeri er en miljøhandling og har miljømæssige konsekvenser. Det mener Noah Yaffe og New Yorker-tegnestuen Steven Holl Architects (SHA), der er internationalt anerkendt og har vundet flere op til flere priser. Når SHA og Noah Yaffe arbejder med projekter i hele verden, har de den overbevisning med i deres beslutninger. Ifølge Noah Yaffe handler bæredygtigt byggeri om integreret innovation og om at bygge til fremtiden.

– Bygninger skal ikke kun gøre gavn lige nu og her. De skal også gøre gavn for vores fremtidige børnebørn og oldebørn, og derfor skal vi tage stilling til det miljømæssige aspekt i arkitekturen, siger Noah Yaffe og fortsætter:

– Hos SHA ser vi 100 år frem i tiden. Vi vil gerne væk fra mentaliteten om at se arkitektur i et tre års perspektiv og gøre vores konstruktioner langtidsholdbare, så vi forholder os til, hvordan vores bygninger påvirker menneskers liv over de næste 100 år.

Når Noah Yaffe gæster Building Green Aarhus tuner han ind på, hvordan SHA’s tilgang præger arbejdsprocessen, bæredygtigheden og i sidste ende bygningerne i deres projekter.

Fokus på lys i Danmark og udlandet

Når man taler om SHA, er det umuligt at komme udenom lys, der går for at være et af de vigtigste elementer i SHA-projekter. En integreret tilgang til lys kan ifølge Noah Yaffe også være med til at løfte de bæredygtige aspekter i bygninger.

Til Building Green vil han blandt andet præsentere et prisvindende amerikansk projekt The Visual Arts Building på University of Iowa, hvor netop lys har gjort en stor forskel.

– Vi arbejdede meget konsekvent gennem hele projektet på at forstå dagslyset og optimere lysindfaldet gennem blandt andet placeringen af vinduerne, og på en god dag behøver bygningen ikke kunstigt lys, siger Noah Yaffe.

Men det er ikke kun i USA, at SHA og Noah Yaffe har fokus på lys i arkitekturen.

– Jeg har tilbragt nok tid i Danmark til at vide, at lys er meget værdifuldt for danskere, og i Herning formede vores tilgang til lys det meste af både projektet og bygningen, og vi endte med en innovativ løsning, der gav optimale lysbetingelser og energiforbrug, siger Noah Yaffe.

Fra New York til Aarhus

Til april kommer Noah Yaffe den lange vej fra New York til Aarhus, og han ser frem til at vise Danmark en smule optimisme fra USA.

– Det er en oplagt tid at vise optimisme fra USA. Der sker mange spændende ting i USA, og det er ikke nyt for os amerikanere, men i disse tider er det vigtigt at vise resten af verden lidt af optimismen, siger han.

Efter at have arbejdet på HEART-museet i Herning glæder Noah Yaffe sig også til at komme tilbage til Danmark og til at besøge Building Green for første gang.

– Jeg vil gerne se, hvad der sker inden for bæredygtigt byggeri i Danmark og netværke med de andre talere og deltagere til eventet. Det var meget værdifuldt for mig og SHA at arbejde i Danmark sidst. Vi oplever Danmark som et sted med stort fokus på bæredygtigt byggeri, og derfor er det spændende forsat at lære af Danmark, siger Noah Yaffe.

Building Green afvikles i Aarhus den 3. og 4. april.

The Visual Arts Building, University of Iowa. Foto: Iwan Baan.
The Visual Arts Building, University of Iowa. Foto: Iwan Baan.

Relateret indhold