Hullede mursten skal give klimagevinst

Teglbranchen er historisk set blandt de energitunge byggeindustrier, men fremtiden vil se anderledes ud, hvis det står til Egernsund Wienerberger.
De tre huller i Less-murstenen skal sænke klimaaftrykket. Foto: Egernsund Wienerberger.
De tre huller i Less-murstenen skal sænke klimaaftrykket. Foto: Egernsund Wienerberger.

Teglbranchen er blandt de mere energitunge byggeindustrier og samtidig én af de største. Derfor er det på høje tid, at teglværkerne begynder at tænke i produktion af nye og mere bæredygtige løsninger.

Når messen Architect@work løber af stablen i Forum i København 9.-10. september, lancerer teglproducenten derfor Less. Det er en blødstrøgen mursten, der reducerer både CO2-aftryk og råvareforbrug med tocifrede procentsatser.

20 procent lavere CO2-forbrug

Peter Høffner Thomsen, kommerciel direktør i Egernsund Wienerberger, ser frem til lanceringen og forklarer, hvad der gør nyskabelsen mere miljøvenlig end alternativerne:

– Less har præcis samme udtryk og mål som traditionelle blødstrøgne mursten. Men som det eneste blødstrøgne teglprodukt er den designet med tre huller i midten. Det er med til at reducere råvareforbruget med 10 procent, mens CO2-forbruget reduceres med 20 procent. Der er nemlig mindre materiale, der nu skal tørres og brændes. Samtidig vejer stenen mindre og er derfor lettere at transportere og håndtere. I sidste ende bidrager det også til et bedre arbejdsmiljø for mureren, siger Peter Høffner Thomsen og fortsætter:

– Nu glæder vi os til at introducere hele markedet for Less. Vi tror virkelig på, at produktet kommer til at lægge grundstenen til en ny og mere miljøvenlig måde at bygge med tegl på.

Alle tegltyper fås i ny-version

Lanceringen af den nye tegltype udgør det første skridt i Egernsund Wienerbergers drejebog for en 100 procent CO2-neutral produktion. Det kommer dog ikke til at medføre store tekniske ændringer på fabrikkerne, forklarer Managing Director, Operations hos Egernsund Wienerberger, Andreas Christensen.

– Vi har arbejdet på løsningen gennem flere år. Det er nemlig svært at lave huller i denne type tegl uden at gå på kompromis med kvaliteten. Men nu er det lykkedes, og selve fremstillingsprocessen er stort set den samme, ligesom produktionsapparatet også er det samme som til traditionelle tegl. Dermed går det også hurtigt for os at implementere den nye metode på alle produktionslinjer. Vi er allerede i gang på vores sydfynske teglværk, Petersminde Teglværk, og de andre følger trop i de kommende måneder.

Relateret indhold