Mangel på arbejdskraft svækker produktionen

17 procent af tømrer- og bygningsvirksomhederne vurderer, at manglen på arbejdskraft svækker produktionen.
Mangel på arbejdskraft kan blive et stort problem for den stigende produktion. Pressefoto.
Mangel på arbejdskraft kan blive et stort problem for den stigende produktion. Pressefoto.

Faldende ledighed lyder umiddelbart som en god nyhed. Men nu er ledigheden blevet så lav flere steder, at det faktisk giver udfordringer for rigtig mange danske virksomheder. Ifølge nye tal fra Danmarks Statistik meddelte hele 17 procent af tømrer- og bygningsvirksomhederne i maj 2018 nemlig, at manglen på arbejdskraft nu er så stor, at det bliver en produktionsbegrænsende faktor. Til sammenligning lå tallet for fem år siden på nul procent i samme måned, mens man skal helt tilbage til 2007 for at se samme høje tal i maj måned.

Det skriver ABC Pavilloner og Concept Living i en fælles pressemeddelelse.

Ubesatte stillinger

Det er en udvikling, som man kan nikke genkendende til hos nogle af Danmarks førende producenter af modulbyggeri ABC Pavilloner og Concept Living i Engesvang i Midtjylland, som sælger henholdsvis midlertidig og permanent præfabrikeret modulbyggeri. Her har man altid fået mange kvalificerede ansøgninger, men det seneste år er det i højere grad blevet en udfordring at skaffe den nødvendige arbejdskraft. Nu står de to byggevirksomheder med flere ubesatte stillinger:

– Der er ingen tvivl om, at det går godt i byggeriet. Det mærker vi især på vores salg, da vi nu har ordrer helt frem til juni 2019, hvilket vi ikke har prøvet før. Men der er desværre også en bagside af medaljen, fortæller Dennis H. Vegeberg, der er afdelingsleder i både ABC Pavilloner og Concept Living, og som tydeligt kan mærke den stigende konkurrence om den kvalificerede arbejdskraft.

De to søstervirksomheder har produktion på den tidligere Siemens-virksomhed i Engesvang, tæt på Silkeborg. Her bygger begge parter moduler i en hal, som efterfølgende bliver kørt til byggepladsen, hvor de kan sammensættes på et utal af måder. Byggemetoden skiller sig således ud fra traditionelt byggeri, og det har normalvis gjort, at eksempelvis mange tømrere har fundet det spændende at arbejde i virksomheden. Men nu kræver det mere at få ansøgningerne, vurderer Dennis H. Vegeberg:

– Nu daler antallet af ansøgninger, og vi står således overfor en udfordring, som vi ikke har gjort tidligere. Det betyder, at vi i højere grad skal sætte employer branding på dagsordenen og aktivt forholde os til, hvad vi kan gøre for at synliggøre, at vi er en attraktiv arbejdsplads med mange spændende opgaver og muligheder.

Udover tømrere mangler de to virksomheder også at besætte stillinger som elektrikere, VVS-montører og bygningskonstruktører/-ingeniører, mens lærlingeansøgninger også bliver modtaget med kyshånd.

ABC Pavilloner og Concept Livings byggeløsninger kan anvendes til mange forskellige formål, men egner sig særligt godt til eksempelvis studieboliger, undervisningsinstitutioner, kontorer børnehaver og familieboliger.

Relateret indhold