Fokus på vækstdagsorden

Dagens Byggeri har bedt en række fremtrædende aktører om at gøre nytårsstatus for byggebranchen. I dag svarer brancheforeningens Danske Byggecentres adm. direktør, Palle Thomsen.
Administrerende direktør Palle Thomsen, Danske Byggecentre.
Administrerende direktør Palle Thomsen, Danske Byggecentre.

Dagens Byggeri (DB): Hvad er dit generelle indtryk af byggeriet gennem 2016?

Palle Thomsen (PT): Bygge- og anlægssektoren i Danmark har klaret sig godt i år.

Beskæftigelsen har været stigende og er ved at være tilbage til niveauet før de sidste voldsomme opsvingsår – og beskæftigelsen er en udmærket indikator på aktivitetsniveauet.

Omsætningen hos byggecentrene er også vokset i 2016. Vor branchestatistik for årets to første kvartaler viser pæne stigninger. Første kvartal 2016 ligger 4,3 procent højere end i første kvartal 2015, mens andet kvartal ligger hele 9 procent højere. Det glæder vi os selvfølgelig over.

DB: Var der specifikke hændelser, gode eller dårlige, der fik særlig betydning?

PT: Ser vi snævert på byggesektoren har den ikke været ramt af chok i det forgangne år, men de generelle økonomiske fremtidsudsigter er blevet væsentligt mere usikre efter Brexit, valget af Trump til ny amerikansk præsident og den politiske krise i Italien.

Som repræsentant for en branche, som lever af handel, ser jeg med bekymring på tendenserne til øget protektionisme i verden omkring os. De er mange og foruroligende.

DB: Hvilke udfordringer og forventninger har du til 2017 og årene fremover?

PT: 15. november 2016 kom der nye tal for udviklingen i det danske bruttonationalprodukt (BNP) fra Danmarks Statistik, som lå væsentlig over de hidtil kendte.

Derfor er det ikke længere er retvisende at sige, at dansk økonomi hænger fast i en dyb og langvarig vækstkrise. Realvæksten er dog fortsat beskeden, hvorfor Danske Byggecentre opfordrer politikerne til ikke at slække på ambitionsniveauet. Vi bør ikke stille os tilfredse med økonomisk vækst på det nuværende niveau. Danmark bør kunne gøre det bedre: Derfor opfordrer vi politikerne til at fokusere målrettet på en vækstdagsorden i deres arbejde med den økonomiske politik.

Der er i særdeleshed brug for en så ambitiøs, gennemtænkt og sammenhængende reform af det danske skattesystem, som det er muligt at gennemføre, uden at den finanspolitiske holdbarhed sættes over styr. En reform, som sænker skattetrykket og gør det mere attraktivt at arbejde og skabe indkomst, der kan bruges på forbrug og investeringer. En reform som desuden sikrer en hensigtsmæssig erhvervs- og kapitalbeskatning. Vi anbefaler endvidere regeringen at hente inspiration fra den såkaldte ROT-ordning i Sverige til udvikling af håndværkerfradraget. Vi opfordrer desuden regeringen til at gøre alvor af sine ord om at liberalisere planloven.

Læs også nytårsstatus fra adm. koncerndirektør Torben Biilmann, MT Højgaard.

Relateret indhold