Spektakulært norsk betonprojekt er færdigt

"Utsikten", en udsigtsplatform i norske Gaularfjellet, åbnes officielt 23. juni.
"Utsikten" er et passende navn. Screendump fra YouTube.
"Utsikten" er et passende navn. Screendump fra YouTube.

De fleste har lagt planer for sommerferien, men hvis man har planer om en tur til Norge – og har hang til kombinationen af spektakulær udsigt og imponerende betonbyggeri – kan det være en ide at lægge vejen forbi “Utsikten”. Der er tale om en udsigtsplatform, der ligger ved “Nasjonal turistveg Gaularfjellet”, og som officielt åbner 23. juni. Det skriver det norske medie Byggeindustrien.

Nasjonal turistveg Gaularfjellet er kendt for sine ekstreme hårnålesving, der leder vejen op over fjeldet fra Vetlefjorden, som ligger cirka 120 kilometer nordøst for Bergen. Fra udsigtspunktet er der frit udsyn ud over dybe dale, fjelde på op til 1.500 meter – og i det hele taget storslået natur.

Udfordrende proces

Selve udsigtsplatformen ligger på en fjeldskråning 700 meter over havet. Arkitektfirmaet Code har lagt streger til projektet, mens Veidekke var entreprenør. Byggeriet begyndte i 2014, og det har været en udfordrende proces, da arbejdspladsen blandt andet ikke har haft adgang til strøm, og derfor var store generatorer en nødvendighed. Derudover er der dårlig mobildækning i området, og vejrforholdene har været uforudsigelige – blandt andet med store mængder sne.

Udsigtspunktet fungerer som en rasteplads med parkeringsplads, toiletter, og på to af de spidse skråninger er der siddepladser. Betonbyggeriet er i øvrigt sammenlagt på 800 kvadratmeter.

Der er lavet denne fine video, der over en periode følger arbejdsprocessen.

Relateret indhold