Flere danskere vil bo i hundehuse – endnu et står snart klar

68 lejeboliger kun til hundeejere står klar til indflytning i Frederikssund til marts. Bygherre Niels Martin Viuff håber at bygge hundehuse i både Nordsjælland og ned over Sjælland - gerne et om året.
Som de andre bebyggelser i Falkenborghaven får det nye hundehus facade med mønstermurværk fra Petersen Tegl. En tredjedel af lejlighederne får altaner, en tredjedel får altan med kolonnader (søjlerækker), mens den sidste tredjedel bliver uden altan. Illustration: Mangor & Nagel
Som de andre bebyggelser i Falkenborghaven får det nye hundehus facade med mønstermurværk fra Petersen Tegl. En tredjedel af lejlighederne får altaner, en tredjedel får altan med kolonnader (søjlerækker), mens den sidste tredjedel bliver uden altan. Illustration: Mangor & Nagel

Hundehuset

  • Supplerende adresse: Kocksvej/Falkenborgvej
  • Byggestart: Oktober 2021
  • Forventes færdigt: Marts 2023
  • Estimeret budget: 90 mio. kr.
  • Omfang: 5.550 m², 4 etager, 68 lejligheder.
  • Bygherre: Nima
  • Totalentreprenør: Viuff Anlæg
  • Arkitekt og landskabsarkitekt: Mangor & Nagel/Plan+Landskab
  • Ingeniør: Sweco
  • Kilde: Byggefakta

Torsdag i denne uge finder et noget usædvanligt rejsegilde sted i Frederikssund. Her vil der – ud over de vanlige hyldesttaler til håndværkerne, lidt at drikke og måske en rød pølse – være en formentlig højlydt hundeglammen og trippen af poter fra de kommende beboere.

Rejsegildet finder nemlig sted i bygherren Nima A/S’ andet såkaldte hundehus, der forventes at stå klar til indflytning omkring d. 1. marts 2023. Her er det et krav, at alle lejere med cpr-nummer medbringer mindst én logrende roomie, og til rejsegildet er alle kommende beboere inviteret.

Den nye hundevenlige bebyggelse i bykvarteret Falkenborghaven indeholder 68 lejligheder, hvoraf de første 45 boliger allerede er lejet ud. For der er rift om lejeboliger, hvor man må medbringe hund, fortæller bygherre Niels Martin Viuff, der selv er vokset op med hund og i dag har hunden Zita.

– I vores første ejendom bygget specifik til hundeejere, der også ligger her i Frederikssund, er hundene medvirkende til, at det er meget socialt. Beboerne går ture sammen og får venner og motion, som de ellers ikke havde fået. Der ligger ingen hundelorte, og der er ingen problemer med klager over gøen og sådan noget, fortæller Niels Martin Viuff til Dagens Byggeri.

Han har ellers de sidste 40 år bygget boliger, hvor det helt bevidst ikke var tilladt at have hund.

– Der er så meget bøvl med hundene i forhold til naboklager, ridsede gulvene osv. Her laver vi mere robuste, rengøringsvenlige overflader, lidt bedre lydisolering og altaner, hvor de små hunde ikke kan falde ned. Og så kommer der hundevaskeplads med lunkent vand året rundt, siger Niels Martin Viuff, der har besluttet sig for, at det – efter så mange år i branchen – nu skal være sjovt at bygge til andre.

– Og hundekonceptet; det synes jeg er sjovt. Jeg vil også gerne udbygge det, så man f.eks. kan tilkøbe alle mulige services, levering af foder, luftning og andre ting, der kan gøre det nemmere for hundeejerne.

Nimas og Danmarks første 18 specialbyggede lejeboliger målrettet hundeejere stod klar til indflytning i oktober 2019. Til marts kan de næste 68+ hunde med ejere flytte ind i deres eget hundehus i Falkenborghaven - også i Frederikssund.
Nimas og Danmarks første 18 specialbyggede lejeboliger målrettet hundeejere stod klar til indflytning i oktober 2019. Til marts kan de næste 68+ hunde med ejere flytte ind i deres eget hundehus i Falkenborghaven – også i Frederikssund.

En hundeejendom om året

Han har for nyligt haft annoncer i lokalaviserne i både Hillerød og Helsingør, hvor han (og Zita) efterspørger byggegrunde eller større nedrivningsegnede bygninger. Planen er at bygge flere hundehuse, og de efterspurgte grunde/bebyggelser skal derfor ligge i nærheden af grønne områder eller skov.

– Vi har besluttet at starte med de to byer, og håber så at kunne sprede konceptet ned over Sjælland. Jeg kunne godt tænke mig at lave én hundeejendom om året, men lige nu ved vi ikke helt med renter, inflation osv. Vi håber, vi kan få startet på noget allerede til næste år, siger Niels Martin Viuff og tilføjer:

– Jeg er 3. generation fra Frederikssund. Det er ligesom vores base, hvor vi har lavet alle mulige projekter, så vi vil helst bygge i en radius på 50 km uden om Frederikssund. København, Køge, Roskilde, Helsingør. Det er lettere at styre. Ellers sætter vi penge til, viser vores erfaringer.

Meget blandede boliger

Hundeuniverset i Falkenborghaven er ottende etape i bykvarteret, der blev påbegyndt i 2008 og forventes færdigopført om 2-3 år. Til den tid vil Nima i samarbejde med eget entreprenørfirma Viuff Anlæg have bygget 450 lejligheder. Nogle er dyre og store, andre er billigere og mindre.

– Vi har hele tiden bygget efter devisen om, at vores lejligheder i Frederikssund helst ikke må koste mere end 10.000 kr. om måneden. I det nye hundehus har vi både 3- og 4-værelseslejligheder, der koster mere, og de er stort set allesammen lejet ud. Men tiderne kan skifte, og det er også grunden til, at vi har lavet meget blandede boliger. Med eller uden altan. I forskellige størrelser, siger Niels Martin Viuff, der pt. også har planer om mere end 200 lejligheder på to jordarealer – også i Frederikssund.

Relateret indhold