Udsat boligområde kåret til ‘Nordens bedste’

Højvangen i Skanderborg, der tidligere har kæmpet med voksende kriminalitet, er efter en gennemgribende renovering blevet kåret som vinder af NBO Housing Award.
Glæden var stor over at vinde NBO Housing Award foran vores nordiske nabolande.
Glæden var stor over at vinde NBO Housing Award foran vores nordiske nabolande.

Den nordisk forening for andels- og almene boliger, NBO, har netop udråbt boligområdet Højvangen i Skanderborg som vinder af konkurrencen ‘Nordens Bedste Boligområde’.

Boligområdet vinder foran fire kandidater fra henholdsvis Finland, Sverige, Norge og Island.

– Vi er superglade for prisen, og jeg er utrolig stolt af den måde, området har udviklet sig fra et udsat boligområde til et område med høj trivsel, og hvor folk er rigtig glade for at bo, fortæller Maiken Koch Poulsen, der er afdelingsbestyrelsesformand i boligafdelingen Poul La Cours vej, og som er en del af området Højvangen, der har gennemgået en stor forvandling de seneste år.

Tidligere kæmpede området med voksende kriminalitet, og fra 2013-2015 fremgik boligområdet på listen over udsatte boligområder. Men efter gennemgribende renoveringer, som snart når sin afslutning, og en større boligsocial helhedsplan emmer boligområdet i dag af liv mellem opgangene samt et kæmpemæssigt fællesskab og sammenhold på tværs af beboerne.

Beboerinddragelse, boligsociale aktiviteter og fysiske forandringer

Boligområdet favner både Midtjysk Boligselskabs og Skanderborg Andelsboligforenings boliger og forvandlingen har haft stor betydning for boligområdets beboere, fortæller Anita Dideriksen, forretningsfører i Boligkontoret Danmark, der administrerer Midtjysk Boligselskab:

– Man mærker tydeligt et meget stærkt beboerfællesskab, når man besøger Højvangen i dag. Jeg har været så heldig at følge den udvikling, som området har gennemgået de sidste 10 år, og det er virkelig et af de gode eksempler på, hvordan man kan forandre et område med beboerinddragelse, boligsociale aktiviteter og afgørende fysiske forandringer.

Et særligt sted at leve

Den boligsociale helhedsplan ‘Fælles om Højvangen’ har til formål at styrke de positive forandringer, der er sket i boligområdet igennem de seneste år.

Helhedsplanen arbejder for at sikre, at Højvangen er et trygt område, hvor alle bidrager med det, de kan til glæde for området. Fælles om Højvangen er et samarbejde mellem Midtjysk Boligselskab, Skanderborg Andelsboligforening, Skanderborg Kommune og Landsbyggefonden.

– I Højvangen er vi naturligvis utroligt glade og stolte over, at en langsigtet strategisk og målrettet boligsocial indsats bærer frugt. Det er en kæmpe cadeau til beboerne i Højvangen. Det er dem, der bærer fællesskabet og dem, der hver dag gør noget for hinanden. Det gør Højvangen til et særligt sted at leve, siger Charlotte Strandgaard, der er projektleder i Fælles om Højvangen.

NBO blev stiftet i 1950, og foreningens medlemmer repræsenterer tilsammen næsten 2,5 millioner boliger.

Relateret indhold