Det lyder som en win-win-situation:
Landets boligforeninger, ejendomsudviklere og pensionskasser skaber fremtidssikrede lejligheder, seniorbofællesskaber, seniorvenlige byboliger og rækkehuse til de såkaldte empty-nesters, der bor en eller to personer på mange kvadratmeter.
Hvis de får et bedre alternativ, er der større sandsynlighed for, at de flytter fra deres alt for store parcelhus. Derved frigives mange millioner kvadratmeter til bl.a. unge familier.

Flere kloge kvadratmeter: Nybyggere bygger mindre end længe set
Hele 500.000 parcelhuse er beboet af empty-nesters. Alene i de 30 største byer bebos 200.000 parcelhuse af empty-nesters.
Ser ikke sig selv som gamle
Ovenstående er baggrunden for et nyt projekt, der ønsker at opbygge viden om, hvorhen og hvorfor denne gruppe flytter. Når man ved det, kan der udvikles attraktive alternativer og skabe nye flyttekæder, der frigiver kvadratmeter til næste generation.

Projektet er ledet af arkitekt- og ingeniørrådgiveren Sweco og Aalborg Universitets Build, som er et af Danmarks førende institutter inden for bolig og byudvikling. Seniorforsker i boligkultur i Build, Mette Mechlenborg, forklarer:
– Mange empty-nesters ser sig ikke som gamle og afviser derfor de traditionelle ældreboliger. Derfor vil de fleste foretrække at blive i deres parcelhus, selv om det ikke nødvendigvis er egnet. Vores analyser skal kaste nyt lys over, hvad der kan få dem til at sige farvel til parcelhuset og flytte over i mere fremtidssikrede boliger.

Et byggestop er ikke hele svaret på samfundets problemer
For at projektets resultater på sigt kan omsættes i praksis og indgå i de respektive organisationers fremtidige udviklingsarbejde, er eksperter fra Boligkontoret Danmark, PensionDanmark og Nrep tilknyttet i et advisory board.
Vil skabe nye flyttekæder
Projektet sigter mod at skabe flyttekæder, der set fra et helhedsperspektiv udnytter eksisterende kvadratmeter bedre og sparer CO2 ved at reducere behovet for nybyggeri.
Seniorforsker ved Build, Jesper Ole Jensen, siger:

Genbrug! må der til – DAC kommer hele vejen rundt i ny udstilling
– Ved at kortlægge seniorers flyttemønstre og præferencer (…) kan vi identificere, hvad der er brug for af boligtilbud for at sætte flyttekæder i gang.
Projektet løber fra september 2025 til februar 2026. Bevar Mere, som Grundejernes Investeringsfond, Landsbyggefonden, Dreyers Fond og Realdania står bag, har støttet projektet med 750.000 kr.