Nordic Waste: Nu fjernes de sidste skurvogne – nyt udbud til januar

Fredag d. 20. december forlader de sidste skurvogne skadestedet ved Nordic Waste, og dermed går situationen ind i en ny fase, som bl.a. omfatter et vejprojekt.
Luftfoto af skadestedet ved Nordic Waste.
I morgen fredag d. 20. december forlader de sidste skurvogne skadestedet.

En af det seneste års mest omtalte sager er jordskredet ved virksomheden Nordic Waste nær landsbyen Ølst syd for Randers, hvor man sidste år frygtede en miljøkatastrofe, da store mængder forurenet jord begyndte at sætte i bevægelse.

Læs også

Huse på sikker grund: Jordskredet har stabiliseret sig

Nu er katastrofen afværget, og i morgen fredag d. 20. december forlader de sidste skurvogne skadestedet. Dermed er fase 1 i afværgeindsatsen afsluttet, og det vil sige, at opgaverne med at standse jordskred og få styr på jorden, genetablere Alling Å og lave et system til at håndtere vand, er udført.

Samtidig er en række bassiner, der blev anlagt i hast i området nu nedlagt, og områderne genetableret. Der mangler nu kun få bassiner.

Læs også

Nordic Waste-sagen: Regeringen låner kommune 375 millioner

Et nyanlagt regnvandsbassin er færdiganlagt, og en pumpebrønd til at pumpe vand herfra og til et kommende renseanlæg på stedet er sat.

Og derfor kan kommunen nu lukke skadestedet ved Nordic Waste ned for jul og nytår:

– Alle maskiner og materiel er afmeldt til den 20. december. Det er klart, at vi hen over jul og nytår fortsat vil overvåge området, og vores kontrakt med et firma om akutberedskab træder i kraft 20. december, fortæller Jesper Kaas Schmidt, der er kommunaldirektør i Randers Kommune.

Vejudbud til januar

Efter nytår bliver vejprojektet om at genetablere Gl. Århusvej sendt i udbud, og det forventes at arbejdet med at lave vejen går i gang i uge 8 afhængig af vejret.

Randers Byråd har vedtaget, at vejen kan sættes i gang, og den forventes at koste 12 mio. kroner.

Læs også

Vinderteam fundet til livgivende hospitalsbygning med enestuer

Opførsel af en bygning til et RO-anlæg til at rense regnvand går i gang i januar 2025, og dermed er arbejdet gået ind i 2. fase, som vil falde i 1. og 2. kvartal 2025.

I løbet af det kommende års første seks måneder forventes det, at Gl. Århusvej er færdig og åbnet, renseanlægget på stedet er i drift, og alle arealer, som blev inddraget midlertidigt for at placere rør til at føre Alling Å i, vil være reetablerede.

– Vi er nu i en situation, hvor vi kan lave langsigtede tidsplaner og i 3. kvartal 2025 forventer vi at overgå til en driftsfase, fortæller Jesper Kaas Schmidt.

Relateret indhold