Såvel arbejdsgivere som arbejdstagere bærer optimismen uden på tøjet efter en opgørelse over praktikpladser fra Dansk Industri viser en pæn tilgang af praktikpladser indenfor bygge- og anlægsbranchen. Særlig tømrerfaget skiller sig positivt ud.
Her er tilgangen af nye elever steget med 26 procent siden 2019, og det lover godt for fremtiden, lyder det fra formanden for Træsektionen i DI Dansk Byggeri, Martin Skou Heidemann
– Det er glædeligt, at erhvervsuddannelserne er inde i en god gænge. Resultatet er ikke kommet af sig selv, men er noget, som mange aktører har arbejdet benhårdt med i mange år, siger han.
DI’s undersøgelse viser, at der blev indgået 4515 nye tømrerelevaftaler i 2020. I alt var 6083 lærlinge i gang med at uddanne sig i tømrerfaget i 2020 – i sig selv en fremgang på 15 pct. i forhold til 2019.
Historisk højt niveau
Formanden for 3F Byggegruppe, Claus von Elling bekræfter, at indsatsen for tømrerfaget også har ligget fagbevægelsen meget på sinde, og at det er medvirkende årsag til fagets historiske popularitet:
– Tømrerfaget har aldrig været mere populært, end det er nu. Antallet af udlærte tømrere i 2023, forventes at være på 2197. Dette antal har kun været opgjort større i to år siden 1962. Men der er også gjort en stor indsats for at fortælle den gode historie om tømrerfaget, siger Claus von Elling, som understreger, at den store tilgang af lærlinge er bredt ud over hele landet. Både byer og landdistrikter.
Hos såvel Træsektionen som i Byggegruppen understreger man desuden, at tilgangen af kvinder til tømrerfaget er den største indenfor håndværksfagene med en stigning på 47 procent. Målt i absolutte tal er den mindre, men kursen er den rigtige.
Bæredygtighed og Klima
Der er også enighed blandt begge om, at bæredygtighedsaspektet i træbyggeri er en af de faktorer, som er med til at tale erhvervsuddannelserne op.
Der bliver nemlig endnu mere brug for byggeriets kompetencer, hvis målsætningerne på klimaområdet skal nås.
– Byggeriet har en særlig forpligtigelse over for klimaet og fremtidens bæredygtige byggeri, da byggeriet fylder meget i forhold til udledningen af CO2. Til at afhjælpe det er et af budene, mere træ i byggeriet og derfor får vi brug for flere tømrersvende i fremtiden, siger Claus von Elling.
Både hos Træsektionen og i Byggegruppen i 3F er man enig om, at det gennem mange år har været en bekymrende udvikling, at mange unge valgte erhvervsuddannelserne fra, og det at tiltrække unge er ikke noget, man i branchen er kommet sovende til.