Betonslibemaskine giver nyt byggeri unikt udtryk

Arkitekter fik hjælp af Betonelement til at finpudse den helt rigtige facade til kontorbyggeri på havnefronten i Esbjerg.
Betonelement har finpudset facaderne på projektet i Esbjerg for at opnå en helt bestemt reflekterende effekt. Illustration: Friis & Moltke.
Betonelement har finpudset facaderne på projektet i Esbjerg for at opnå en helt bestemt reflekterende effekt. Illustration: Friis & Moltke.

Kort om slibemaskinen

  • Slibemaskinen er 10 m lang, 7,20 m høj og 5,5 m bred. Den vejer 35 ton og kan håndtere elementer på op til 4,3 meters højde og 14 meters længde. Den kan have op til otte slibehoveder i funktion samtidig, fra de helt grove til de ganske fine. Hvert slibehoved har en diameter på 60 cm, og kan justeres og programmeres, så betonen får det ønskede udtryk. Slibemaskinen kan levere op til 10.000 kvadratmeter slebne facader om året.

Slebne betonoverflader dominerer det nye kontordomicil for Claus Sørensen A/S, der det næste halvandet år rejser sig på Bryggen i Esbjerg. Denne arkitektoniske finesse skal knytte det nye domicil endnu stærkere til havnemiljøet, fordi overfladerne vil minde om hvide sejl i vinden, når de rammes af den rigtige belysning.

Bag tegningerne står Friis & Moltke, hvor partner Mikkel Wienberg har været tilknyttet projektet fra begyndelsen. Løsningen med de slebne overflader er udviklet i samarbejde med Ingeniør?ne i Esbjerg samt Betonelements afdeling i Esbjerg. Fabrikken har nemlig indkøbt en ny betonslibemaskine, som kan levere det unikke udtryk, Mikkel Wienberg var ude efter.

Markedet for specialslebne facader vil vokse. Dels kan det give byggeriet et individuelt udtryk, dels får bygherre og arkitekter en større valgfrihed.

Christian Gram Projektleder, Ingeniør’ne

– Overfladen bliver med en græsk marmor, som Betonelement sliber ned, så betonen fremstår helt anderledes end traditionelle elementer. I solskin reflekteres lyset, så det minder om et sejlskib, og i regn fremstår bygningen næsten glat og skinnende. Det er en overflade, der arbejder sammen med vind, vejr og omgivelserne, og en overflade, der giver hele projektet en personlighed, siger Mikkel Wienberg.

Han tilføjer, at den slebne beton med 50 procent marmor med sin næsten hvide farve spiller sammen med sprosser og lameller i anodiseret aluminium, så det maritime udtryk får en ekstra nuance.

En helt speciel opgave

Friis & Moltke er totalrådgivere på projektet og har tilknyttet Ingeniør?ne som underrådgiver med ingeniør Christian Gram som projektleder. Han har i samarbejde med Betonelement været med til at finde den rigtige betonsammensætning og den rigtige slibning til det nye kontorbyggeri – en proces, der har taget tid, men også var meget givende.

– Jeg har ikke tidligere været med til en så speciel opgave, og så er det jo en ekstra tilfredsstillelse, at vi kommer i mål med et flot resultat, som bliver en markant del af havnefronten, siger Christian Gram, der er overbevist om, at erfaringerne fra Esbjerg kan bruges mange andre steder i fremtiden.

– Markedet for specialslebne facader vil vokse. Dels kan det give byggeriet et individuelt udtryk, dels får bygherre og arkitekter en større valgfrihed. Det giver ganske enkelt en eksklusivitet, som du ikke altid får med almindelige sandwichfacader. Samtidig bevarer du den effektive byggetid med elementerne, så huset hurtigt kan rejses og lukkes af, fordi elementerne kommer færdigstøbte til byggepladsen, siger Christian Gram.

Kan slibe i al slags vejr

Henrik Blaabjerg, der er produktionschef hos Betonelement i Esbjerg, Tilst og Hobro, forventer da også, at den nyindkøbte slibemaskine får travlt i fremtiden.

– Maskinen kan løse selv meget store opgaver, og fordi den står inden døre, kan vi som de første i Danmark slibe på elementerne uanset vejret, i et kontrolleret miljø og med stabile temperaturer. Desuden kan maskinen ikke kun slibe – med stive stålbørster kan vi give betonen en børstet overflade, og vi kan gravere direkte i facadeelementerne, hvis for eksempel et logo, firmanavn eller en signatur skal fremhæves på den måde, siger Henrik Blaabjerg, der også skeler til blandt andet Norge og Italien, hvor slebne facader er langt mere anvendt end i Danmark. I hvert fald indtil nu.

– Jeg er ikke i tvivl om, at bygherrer og rådgivere vil overveje de muligheder, vi nu kan tilbyde. Det giver større valgfrihed og mulighed for unikke løsninger, vi kan operere hurtigt og fleksibelt, og når mulighederne bliver forbedrede, stiger behovet også, siger produktionschefen.

Betonelement skal levere 3.750 kvadratmeter slebne facader til Claus Sørensen A/S-byggeriet. Første spadestik blev taget her i foråret, og køle- og frysehusfirmaets medarbejdere skal flytte ind i det nye domicil i november 2016.

Relateret indhold