Omdanner Helsingørs gamle hospitalsbygninger til 170 boliger

Projektudviklingsselskabet Propreco vil i samarbejde med JCN Bolig transformere en behandlerbygning på det gamle Helsingør Hospital til boliger, fitnessrum, festsal, kreaværksted mv.
visualisering af to boligblokke med altaner. I forgrunden en plads med blomsterkasse med blomster og grønne planter. Mellem den ene bygning og den ellers flisebelagte have holder parkerede biler
Området omkring de gamle behandlerbygninger bliver ikke til at kende igen, når JCN Bolig er færdige med at transformere området til boliger. Bygherre er Proprecos datterselskab Propreco Helsingør. Visualisering: GPP Arkitekter

Det omfangsrige Helsingør Hospital lukkede i 2014, og siden har området gennemgået en omfattende transformation. Der er bl.a. blevet opført seniorboliger, almindelige lejeboliger samt etableret mulighed for mindre erhverv.

Den tidligere patientbygning er desuden blevet omdannet til en syv-etagers bebyggelse kaldet ’Tretårnet’, der ud over boliger til flere generationer også tilbyder café, taghave og fitnessfaciliteter.

Nu har projektudviklingsselskabet Propreco så købt en 17.300 kvm grund på det tidligere hospitalsområde ved Esrumvej.

Visualisering af de samme to bygninger - dog længere fra. I forgrunden et rustfarvet hegn og lygtepæle
Der er fokus på biodiversitet på alle de grønne arealer, hvoraf nogle opstår i forbindelse med nedrivning. Projektet forventes certificeret til DGNB Guld. Visualisering: GPP Arkitekter

Planen er at etablere i alt 12.100 kvm boliger i de eksisterende behandlerbygninger. Der tilbygges ca. 6.000 etagemeter til boligformål. Der nedrives også noget af det eksisterende, især for at sikre dagslys til boligerne.

– Der skal bl.a. ‘skæres’ i den eksisterende konstruktion for at øge facadeareal for at skabe mere dagslys – og øverste etage fjernes, da den ikke kan ombygges til boliger. Der kommer to nye etager i stedet, oplyser projektdirektør hos Propreco, Ole Stilling, til Dagens Byggeri.

Projektet bringes til live i samarbejde med JCN Bolig, der har en forkærlighed for at arbejde med mange forskellige typer boliger. Således er entreprenørselskabet netop nu i gang med at opføre de 34 herlighedsboliger Thurinerhusene på Thurø i Det Sydfynske Øhav.

Det var også JCN Bolig, der opførte 280 feriehuse i Lalandia Feriecenter i Søndervig. Og som er ved at være færdige med første etape i Sydhavnsgade København, hvor der skal opføres i alt 333 microliving-boliger og 17 hotellejligheder.

I Helsingør skal der etableres i alt 170 boliger fordelt på lejligheder med 2-4 værelser. Dertil kommer ca. 4.300 kvm fællesarealer med bl.a. hjemmearbejdspladser, fitnessrum, festsal, kreaværksted, gæsteværelser mv.

Forventer masser af udfordringer

Bygningens eksisterende grundstruktur bliver bevaret, da den eksisterende bebyggelses værdi ikke er hverken økonomisk eller miljømæssigt bæredygtig at reetablere via nybyggeri, oplyser Propreco på firmaet hjemmeside. Her fremgår også projektets navn: Hospitality House.

Ole Stilling oplyser, at der, ved at fjerne dele af den eksisterende bygning, vil opstå gårdrum, der vil blive indrettet til små private haver. I midten af gårdrummene bliver der etableret fællesareal til leg og afslapning.

Det mest omfangsrige udeareal bliver etableret på Hospitalets tidligere ankomstplads, hvor der bliver mulighed for lege-og boldspilsfaciliteter samt beplantning.

Læs også

CO2-ambitiøse almene boliger rykker nærmere – søger entreprenør

Bygherren har ifølge ejendomsdatabasen Resights givet 38,2 mio. kr. for grunden, der stod for at gå på tvangsauktion. Den offentlige vurdering var ellers på 131 mio. kr. Men så er der også nok at gøre, fortæller Ole Stilling til Helsingør Dagblad:

Et kig ned bag og under de rustfarvede hegn. En trappe går ned i et hul under gadeplan - en mand er på vej op. Her er borde og stole og mennesker der snakker og hygger sammen. En kvinde vinker til en anden.
Det giver hverken økonomisk eller klimamæssig mening at rive de gamle hospitalsbygninger ned for at bygge nyt, vurderer bygherren. Også arealerne under jorden indgår i udviklingen af området, der fremadrettet bliver indrettet med 170 lejligheder med 2, 3 eller 4 værelser. Visualisering: GPP Arkitekter

– Man kan sige meget om bygningen, men vi kan i hvert fald konkludere, at der kommer til at være en masse udfordringer. Men det gør bare byggeriet endnu mere interessant.

Venter på byggetilladelser

GPP Arkitekter er tilknyttet som arkitekt på projektet, mens Fjord Rådgivende Ingeniører tager sig af ingeniørdelen.

Læs også

Vil rive 10 Bellahøjhuse ned – renovering bliver for dyr

Hvornår arbejdet med at transformere de gamle behandlerbygninger om til lejligheder, går i gang, vides endnu ikke.

– Det bliver enten i løbet af efteråret i år eller starten af næste år. Men når vi har alle byggetilladelser klar, kommer vi til at gå i gang relativt hurtigt, siger Ole Stilling til Helsingør Dagblad.

Til Dagens Byggeri oplyser han, at de første beboere forventes at kunne flytte ind primo 2027.

Relateret indhold