Genbrugsmaterialer. Hempcrete (hampeskærver og kalk) som vægisolering. Terrændæk af lecanødder bundet med hydraulisk kalk. Træfiberisolering på loftet.
Et pilotprojekt, som Slots- og Kulturstyrelsen har udført i forbindelse med renovering af den fredede bindingsværksgård Kirkehøjgård på Sydfyn har haft fokus på løsninger, der kan bidrage til den grønne omstilling og samtidig understøtte fredningsværdierne.
Ved at bruge genbrugsmaterialer og biobaserede løsninger – i stedet for mere traditionel vægisolering af bl.a. mineraluld og træfiberplader, terrændæk af armeret beton med polystyrenisolering samt mineraluldsisolering på loftet – er den samlede CO2-besparelse på projektet mere end 30 % højere, end hvis man havde valgt en mere konventionel restaurering.
Bemærkelsesværdigt resultat
Det viser en rapport om restaureringen, som arkitektvirksomheden Henning Larsen står bag. Her er de konkrete beregninger for genopretningen målt op imod en konventionel restaurering. Resultatet er bemærkelsesværdigt.
Tscherninghuset vinder Renoverprisen: ”Det kan rent faktisk lade sig gøre”
Enhedschef i Center for Kulturarv Mette Carstad, Slots- og Kulturstyrelsen, siger:
– Beregningerne viser, at klimaaftrykket er 63 % mindre for materialer til terrændæk, ydervægge og lofter på pilotprojektet, når vi måler det op imod en konventionel restaurering. Derudover er det glædeligt at se, hvordan genbrugsmaterialerne og de biogene materialer taler direkte ind i den nøjsomme og traditionelle materialeholdning, der i århundreder har præget et sted som Kirkehøjgård.
Flere vigtige pointer
Rapporten er udarbejdet på baggrund af en livscyklusvurdering (LCA) af projektet. Formålet med publikationen har været at dokumentere effekterne af disse valg i forhold til en konventionel genopretning. Resultaterne påpeger flere vigtige pointer, som er anført i rapporten:
- Der er forskel på beregningsmetoderne. Man skal derfor være påpasselig med sammenligning af forskellige LCA-beregninger og opmærksom på, hvad der er medtaget i beregningen.
- Energikilden er af stor betydning i det samlede CO2-regnskab.
- Reduktion af CO2-ækv.-udledningen kræver en helhedsorienteret tilgang, hvor ensidigt fokus på f.eks. energioptimering bør undgås.
- Materialevalg har stor betydning og der er potentiale for betydelig CO2-reduktion ved valg af biobaserede materialer og enkle konstruktive opbygninger.
- Vedligehold frem for udskiftning betaler sig både ift. klimaaftryk og fredningsværdier.
- Nedrivning repræsenterer et signifikant klimaaftryk.
- Hensyn til bevaring og retablering af fredningsværdier og reducering af klimaaftryk kan understøtte hinanden.
Lead Sustainability Consultant i Henning Larsen, Martin Vraa Nielsen, forklarer:
Renovering bevarer det farverige indre i forladt rådhusbygning
– Arbejdet med rapporten for Kirkehøjgård har givet os større indsigt i både data og beregningsmetoderne for eksisterende byggeri og genopretninger. For os har arbejdet med at lave beregningerne tydeliggjort, hvor vigtigt det er, at vi får et bedre rammeværk for LCA’er for genopretningsprojekter på samme måde, som vi i dag har det for nybyggeri.
Stor effekt på klimaaftrykket
Arbejdet med at genoprette den fredede gård er lavet i samarbejde med ejer af bygningen. Hovedidéen har været at anvende lokale genbrugsmaterialer, mens nye tilførte materialer skal være biobaserede.
Og så er varmekilden udskiftet til jordvarme. I den tænkte konventionelle restaurering er beregningerne eksempelvis lavet med vægisolering bestående af bl.a. mineraluld og træfiberplader og terrændæk af armeret beton.
Publikationen påviser bl.a. at ’gode’ valg i forhold til genbrug, biobaserede, materialer, alternative konstruktive opbygninger samt udskiftning til en energikilde med vedvarende energi har haft stor effekt på klimaaftrykket for genopbygningen og den fremtidige drift af Kirkehøjgård.
Vækker endnu en klassiske stationsbygning til live
Ligeledes peger pilotprojektet på, at de bæredygtige valg har medvirket til at understøtte fredningsværdierne i genopretningen, anføres bl.a. i rapporten.
Rapporten om restaureringen af Kirkehøjgård kan findes i sin fulde længde her (nederst).