Udviklingen af Kulturkajen og Willemoes Plads i Assens skal gøre havneområdet til et kulturelt samlingssted, hvor fællesskaber kan spire. Byen er i fuld udvikling, og på åbningsdagen bliver de første forandringer på en større udvikling af Assens by synlige.
Ud over byens bibliotek vil Kulturkajen også huse Vestfyns lokale erhvervsforening, Udvikling Assens, hvor 375 virksomheder får virksomhedsrådgivning, turistkontoret VisitAssens, kommunens møde- og kompetencecenter Kompas’et, sundhedsplejen, Tandprotetikeren m.m.
Læs også: Genanvendelse i fokus i Assens’ nye kulturknudepunkt
At netop så mange forskellige enheder samles i samme område, giver byrummet liv, forventer formand for Miljø, Teknik og Planudvalget, Jens Jakobsen:
– Den nye grønne havneplads Willemoes Plads er indrettet, så den appellerer til ophold, samvær og hygge og til aktiviteter, som får fællesskaber til at spire. Samtidig er den med til at skabe sammenhæng mellem handelsgaden og den gamle købstad og vandsiden af Assens.
Borgmester i Assens Kommune, Søren Steen Andersen, siger:
– Med Kulturkajen og Willemoes Plads er vi kommet et skridt tættere på at realisere udviklingsplanen for Fremtidens Assens, hvor vi udvikler byen fra primært at være en industri- og erhvervsby til i endnu højere grad også at være en levende kultur- og oplevelsesby, der orienterer sig mod vandet.
Planerne for Willemoes Plads er udviklet i samarbejde med byMunch by- og landskabsdesign, mens udviklingen af Kulturkajen er udarbejdet i samarbejde med WE Architecture.
Vil styrke landets hovedbyer og bymidter
Udviklingen af Kulturkajen og Willemoes Plads er blevet gennemført af Assens Kommune med støtte fra Realdania som en del af indsatsen ‘Hovedbyer på forkant’, der ønsker at styrke landets hovedbyer og bymidter, så de også i fremtiden er attraktive for alle, der bor, besøger og arbejder i byerne.
– Kulturkajen og Willemoes Plads er et rigtig godt eksempel på, hvordan bymidten i Assens styrkes med et nyt mødested i byen, som kan supplere handelslivet og styrke sammenhængen mellem handelsgaden og havnens rekreative miljøer. At genanvende en funktionstømt bygning som kulturhus for byens borgere samt adgang til bl.a. virksomhedsrådgivning og iværksætteri og turistkontor er en klog og bæredygtig tilgang til udviklingen af Assens bymidte, fortæller programchef i Realdania, Astrid Bruus Thomsen.