”Absolut bevaringsværdig”: Salg skal puste nyt liv i gammel skole

Den bevaringsværdige Hertug Hans Skole i Haderslev skal genopstå som boliger. Kommunen har sat skolen til salg og forventer genanvendelse af de ældste bygninger.
skitse af grønt gårdrum omkranset af gamle og nye bygninger
Den gamle skolegård giver, med sin sydvendte orientering, en naturlig mulighed for et fællesskabende gårdrum mellem de nye og de gamle bygninger. Visionsskitse: Haderslev Kommune

På Buegade midt i sønderjyske Haderslev står den bevaringsværdige Hertug Hans Skole, som Haderslev Kommune ejer. Skolebørnene blev flyttet til den nybyggede og prisbelønnede Erlev Skole i starten af 2021, og nu lægger kommunen op til, at skolen omdannes til ca. 30 boliger; evt. i et bofællesskab.

Skolen er blevet sat til salg i offentligt udbud med budfrist den 20. september 2024. Herefter får den kommende køber mulighed for at tilpasse byggeplanerne for skolen, der består af fire bygninger: Tre skolebygninger opført i hhv. 1908, 1954 og 2001 samt en gymnastiksal, der stod klar i 1927. Bygningerne omkranser et stort gårdrum.

Hovedbygningen fra 1908 er bygget i ‘slesvisk hjemstavnsstil’, mens bygningen fra 1927 er opført i den danske ‘bedre byggeskik’.

Hertug Hans Skole med bygninger helt tilbage fra 1908 blev overflødig, da Erlev Skole stod klar i 2021. Foto: EDC Erhverv Poul Erik Bech Sønderjylland

De ældste bygninger i bygningskomplekset har en meget høj bevaringsværdi, som det vil være både naturligt og nødvendigt at respektere i udviklingen af anlægget, lyder det fra formand for Kulturmiljørådet for Sønderjylland, Carsten Porskrog Rasmussen:

– Hele anlægget er bevaringsværdigt, men især hovedbygningerne bør bevares. De fortæller nationalpolitisk historie, arkitekturhistorie og kommunehistorie. Vi håber kommunen tager dette i betragtning i forbindelse med salget, siger han.  

Ser mange muligheder

Haderslev Kommune har fået fremstillet en visionsplanche for projektet. Her er det tydeligt, at kommunen ser mange udviklings- og genanvendelsesmuligheder for den gamle skole:

Læs også

Haderslev: Udtjent sygehus forvandles til centrum for kultur og liv

• Genanvendelse af de ældste, bevaringsværdige bygningsafsnit, der – både tidsmæssigt og i arkitektonisk udtryk – står med et ben på hver side af genforeningen i 1920

• Bygningsafsnittene fra 1950’erne er mere enkle i facadeudtryk og samtidig robuste i forhold til delvis eller total ombygning

• En tilføjelse af nye bygninger, der kan være med til at definere det store gårdrum og øge udnyttelsen af grunden.

Visionsskitserne viser, hvordan den gamle skole potentielt kan forvandles til en lille oase midt i byen med et grønt mødested for beboerne. Visionsskitse: Haderslev Kommune

Borgmester i Haderslev Kommune, Mads Skau, udtaler:

– De gamle skolebygninger er ikoniske og har en central placering i vores smukke by. Jeg ser utrolig meget frem til en spændende proces, hvor den overordnede vision om fællesskab i et boligprojekt skal stå sin prøve.

Absolut bevaringsværdig

Haderslev Kommunes visionsskitser viser, hvordan en bæredygtig og miljøansvarlig strategi om genanvendelse kan være et bærende element i et udviklingsprojekt.

Læs også

63 boliger skal give liv til uudfyldt hul

– Den tidligere folkeskole er absolut bevaringsværdig, og derfor er det også den rigtige løsning at etablere nye boliger på matriklen. Nogle steder skal de arkitektoniske detaljer og byggetekniske kvaliteter bibeholdes, og andre steder kræves en kærlig hånd, siger Bjørn Borg, partner hos EDC Erhverv Poul Erik Bech Sønderjylland, der står for at formidle salget.

Hertug Hans Skole – ombygning til boliger

Adresse: Buegade 11, 6100 Haderslev

Grundejer: Haderslev Kommune

Stadie: Grundsalg

Forventet byggestart: September 2025

Forventes afsluttet: August 2026

Anslået budget: 40 mio. kr.

Omfang: 4.058 kvm, 4 etager, 1 kælderetager, 30 lejligheder. Det samlede bygningsareal er 4.058 kvm hvortil kommer 270 kvm udnyttet tagetage og 850 kvm kælder. Efter salg skal der udarbejdes ny lokalplan.

Note: Antal boliger, bygningsareal, tidsplan samt budget for omdannelse er anslået.

Kilde: SMART/Byggefakta

Relateret indhold