Starks Gentræ-koncept skal redde træ i Finland

Starks Gentræ-koncept har siden 2019 ført til genbrug af mere end 500 tons træ og krydsfiner fra danske byggepladser. Nu skal konceptet testes i Finland, hvor tonsvis af brugbart træ hvert år går op i røg.
Stark Suomi sætter nu gang i et pilotprojekt, der skal undersøge, om det danske Gentræs-koncept, hvor træaffald fra byggepladser genbruges, kan fungere på det finske marked. Foto: Stark Group
Stark Suomi sætter nu gang i et pilotprojekt, der skal undersøge, om det danske Gentræs-koncept, hvor træaffald fra byggepladser genbruges, kan fungere på det finske marked. Foto: Stark Group

Siden 2018 har Stark indsamlet træ fra byggepladser, renset og solgt det som et cirkulært alternativ til nyt træ i konceptet Gentræ. Ved at genbruge træet i stedet for at brænde det, sættes træet i et kredsløb, hvor det genbruges igen og igen og så længe som kvaliteten er optimal.

Projektet fremmer cirkulære løsninger i bygge- og anlægssektoren, og det er der brug for, for byggebranchen står for næsten halvdelen af ??verdens affald, bl.a. en stor mængde træaffald.

I samarbejde med byggefirmaer og leverandører har konceptet i Danmark indsamlet og genanvendt mere end 500 tons træ siden 2019, svarende til en reduktion på mindst 22,5 tons CO2.

Kan blive permanent

Udover Danmark har Gentræ fungeret i Sverige siden 2021, og nu skal konceptet testes i Finland, hvor ejendoms- og byggebranchen er den næststørste producent af affald.

Hvert år ender tonsvis af træ som brændsel og med træ som den største kategori i koncernens finske forretningsenhed, Stark Suomi, kan Gentræ også her være med til at løfte brugen af genbrugsmaterialer i byggebranchen, samt være en måde hvorpå skovens ressourcer udnyttes på en mere bæredygtige måde.

Administrerende direktør i Stark Suomi, Harri Päiväniemi, siger:

– Gennem projektet undersøger vi muligheden for at udvikle et permanent salgskoncept for genanvendeligt træ. I øjeblikket er genbrug af byggematerialer ikke muligt i stor skala. Sammen med byggefirmaet SRV og servicevirksomheden L&T ønsker vi at være pionerer inden for cirkulære løsninger, siger han om det finske pilotprojekt og tilføjer:

– Pilotprojektet er et glimrende eksempel på, hvordan forskellige aktører i værdikæden arbejder sammen for en mere bæredygtig udvikling i byggebranchen.

Skærer skadet træ fra

I Danmark har Stark også taget initiativ til konceptet Genwood i samarbejde med træproducenten Superwood. Her afhenter Stark hver måned ca. 75 m3 af Superwoods frasorterede træ med knaster, revner eller ujævne overflader, som stadig kan benyttes i byggeriet, hvis det skadede skæres fra.

Træet sælges efterfølgende til tømrer- og byggevirksomheder i stedet for at det går op i røg.

Læs mere om det her.

Relateret indhold