Initiativet skal fremme den cirkulære økonomi i byggebranchen og bidrage til at mindske CO2-aftrykket i fremtidens byggerier.
Byggebranchen står for ca. 30 % af landets CO2-udledning, og derfor lancerer byggecenterkæden Stark nu genbrugte mursten i alle butikker i Danmark.
– Vi vil gøre det nemt og naturligt at købe genbrugte byggematerialer i stedet for nye, så vi sammen kan nedbringe byggeriets klimaaftryk, siger Britta Korre Stenholt, der er CEO i Stark Danmark.
– Murstenen er et af de produkter, der belaster klimaet meget, og vælger bygherre en genbrugssten over en ny mursten, vil det tydeligt kunne ses i livscyklusvurderingen for det kommende byggeri. De genbrugte mursten kommer til at gøre en forskel for klimaet samtidig med, at vi sparer på jordens ressourcer, tilføjer hun.
Ifølge Stark har ti genbrugsmursten samme klimaaftryk som en ny mursten.
Stark Group øger igen omsætningen, men indtjeningen tager større fald
Stark forventer, at de skærpede lovkrav i bygningsreglementet, der træder i kraft 1. juli 2025, kommer til at øge efterspørgslen på genbrugte byggematerialer:
– Når de strammere regler på området træder i kraft til sommer, vil murstenens klimaaftryk ikke kun inkludere stenen i sig selv, men også transporten. Derfor har vi teamet op med to dygtige leverandører – én i Østdanmark og én i Vestdanmark. På den måde kan vi levere i hele landet uden at belaste klimaet unødigt, siger Christian Stokholm, der er direktør for strategi- og forretningsudvikling.
Hver sten er nøje udvalgt og renset af leverandørerne for at sikre høj kvalitet og holdbarhed. Genbrugs-murstenene er CE-mærket og testet efter godkendt EN-norm for at sikre en høj og ensartet kvalitet.
En dyrere løsning
Mens CO2-aftrykket for genbrugsmursten er relativt lavt, er omkostningerne til genbrugsmurstenens klargøring, herunder nedrivning, transport, rensning, test og CE-mærkning relativt høje.
Genbrugssten er derfor også en dyrere løsning end nye mursten, og det oplyses, at en genbrugsmursten koster det samme som tre til fire nye mursten.
5.000 m2 frasorteret træ binder Starks fortid og nutid sammen
Ifølge Christian Stokholm kan arkitekter og bygherrer, der skal mindske byggeriets CO2-udledning efter de nye lovkrav, dog alligevel med fordel kigge på genbrugsmaterialer:
– Det har været udfordrende at få opbygget en solid og skalerbar leverancekæde af genbrugsmursten, fordi vi ikke kan producere os ud af en stor efterspørgsel. Der skal tænkes i alternative forretningsmodeller med cirkularitet, når det kommer til genbrugsprodukter.
– Men det er lykkedes, og rammerne er nu på plads, så vi både kan levere genbrugsmursten til entreprenørens store etagebyggeri og familiens new-yorker væg i parcelhuset, siger han.