Sarah viser dig vej igennem EPD-junglen

I fire nye guides giver EPD Danmark svar på en række spørgsmål om miljøvaredeklarationerne, der vinder mere frem.
Sarah Cecilie Andersen er konsulent i EPD Danmark og har været med til at udarbejde de fire nye guides.
Sarah Cecilie Andersen er konsulent i EPD Danmark og har været med til at udarbejde de fire nye guides.

Kravene til at bygge bæredygtigt skærpes og dermed også dokumentationen af de produkter, der bygges med. Men det er ikke altid lige let, og med det øgede fokus på miljøvaredeklarationer (EPD’er) følger oftest en række spørgsmål fra bygge- og anlægsbranchen.

Sekretariatsleder for EPD Danmark, Martha Katrine Sørensen, fortæller om en klart stigende interesse for EPD’er – ikke mindst i lyset af det nye krav om Livscyklusvurdering (LCA) og tilhørende grænseværdier for CO2-aftrykket i byggeriet, der indføres i Bygningsreglementet.

Læs også: Åbner op for pulje på 15 mio. kr. til flere EPD’er

– EPD’er for byggematerialer er centrale for at få lavet retvisende beregninger af bygningens LCA og dermed CO2-aftryk. Selvom kravet i første omgang kun gælder for nybyggeri over 1000 m2, så er mange aktører begyndt at efterspørge viden og indsigt i EPD’er, udvikling af LCA og materialers miljøpåvirkning. Men EPD’er er en kompleks størrelse, hvor datakvalitet, harmonisering og forskellige standarder blot er nogle af de emner, der skal være i fokus, når en EPD skal udvikles og bruges. Den større interesse kræver fornyet fokus på at formidle viden om EPD’erne, forklarer Martha Katrine Sørensen.

Derfor har EPD Danmark udarbejdet fire nye guides, der på forskellige niveauer giver et indblik i EPD’ernes verden. Og der er både noget for aktøren med meget lille kendskab til EPD’er og aktøren, som allerede arbejder med EPD’er, men ønsker at få en dybere forståelse for indholdet i en EPD.

Guides dækker ikke behovet

Sarah Cecilie Andersen er konsulent i EPD Danmark og har været med til at udarbejde de fire nye guides. Hun ser frem til at de nye guides kommer aktivt i spil i branchen, men hun understreger også, at arbejdet langt fra er slut endnu:

– I EPD Danmark har vi givet et vigtig bidrag med de fire guides, men behovet er ikke dækket med dem. I den kommende tid, vil vi som byggebranche opleve et større tryk på kompetencer indenfor dette område, og aktører over en bred kam vil opsøge ny viden på hvert deres niveau.

Viden til forskellige målgrupper

Martha Katrine Sørensen supplerer og står klar til at hjælpe branchen videre dér, hvor EPD’en rigtig giver mening:

– I EPD Danmark bidrager vi gerne med at opbygge og sprede viden om dette område til forskellige målgrupper. For en EPD er først rigtig spændende, når den bliver bragt i spil i byggeprocessen og kan bidrage til at reducere bygningernes klimaaftryk og ikke mindst, når den bliver en aktiv del af virksomhedernes produktudvikling, siger hun.

De fire guides er udarbejdet af EPD Danmark, og arbejdet er lavet som en del af projektet ‘Faktabaseret valg af materialer til fremtidens byggeri – Kvalificering af miljødata i byggeriet’. Projektet er udført i samarbejde med Build og er finansieret af Realdania og Grundejernes Investeringsfond.

Relateret indhold