I FRI har vi besluttet at sætte et arbejde i gang med fokus på, hvordan der arbejdes med jordhåndtering i Danmark. Det er vigtigt for at sikre en udvikling af vores byer og landområder, så transformation af områder, fra en funktion til en anden, kan ske med størst mulig respekt for miljø og for biodiversitet. Når vi som FRI går ind i det arbejde, er det fordi, vi ser os selv som partner for en bæredygtig samfundsudvikling. Viden forpligter.
Som branche vil vi tage lederskab på, hvordan den del af opgaven omkring jordhåndtering, der vedrører rådgivernes rolle, defineres og håndteres. Løsningen skal tage afsæt i samfundets behov.
Vores løsning er en ’Branchevejledning for jordhåndteringsområdet’. Vejledningen er nu klar i et så solidt udkast, at vi kan drøfte den med Miljøstyrelsen, KL og enkelte udvalgte kommuner. En endelig vejledning bliver klar senere i 2025.
![](https://dagensbyggeri.dk/wp-content/uploads/2025/01/christian-alsoe-375x250.jpg)
Det kræver stærke rollemodeller, hvis vi skal lykkes med at uddanne flere faglærte
Vejledningen er udviklet af en række eksperter fra virksomhederne i FRI’s udvalg for Vand og Miljø og skal sikre en ensartet og høj kvalitet i håndteringen af jord ifm. bygge- og anlægsprojekter.
Den nye vejledning indeholder retningslinjer og anbefalinger, der skal bidrage til, at rådgivere og andre aktører i branchen håndterer jord mere ensartet og på en miljømæssigt endnu bedre og mere forsvarlig, måde.
Som en del af indsatsen kommer også både et udkast til en tilsynsplan for miljøtilsyn og et tilsynsnotat for miljøtilsyn ifm. jordhåndtering. Dokumenterne skal samlet set bidrage til at sikre, at flytning og anvendelse af jord udføres systematisk og effektivt, og at alle miljøregler efterleves.
![](https://dagensbyggeri.dk/wp-content/uploads/2024/09/morten-frihagen-2-375x281.jpg)
Væsentlig klimaviden er smidt i skraldespanden
Med afsæt i vejledningen og anbefalingerne vil vi dels sørge for, at anbefalingerne bliver udbredt, når de er endeligt klar. Men nok så vigtigt vil vi arbejde for, at der politisk strammes op på området.
Vi mener, at de offentlige indkøbere skal stille ensartede krav. I øjeblikket varierer regler og krav fra kommune til kommune, hvilket gør det sværere at implementere ensartet jordhåndtering på tværs af branchen. Lovgrundlaget og de tilhørende vejledninger skal opdateres bl.a. med klare beskrivelser af miljøtilsyn. Det skal ske i samspil med en samlet branche, så vi i fællesskab kan sikre, at den bedste praksis og de bedste løsninger på jordhåndteringsområdet kan deles – og implementeres bredt.
I FRI er vi klar og inviterer gerne myndigheder og andre aktører i branchen til den første dialog. Og dialogen tager vi hul på allerede nu med bl.a. KL og Miljøstyrelsen.