Styrtdyk i nye lærepladser bør føre til coronatilskud

Hvis vi ikke skal ende med en endnu større mangel på faglærte i fremtiden, må politikerne genindføre corona-tilskuddet til lærepladser.
Uddannelsesansvarlig i SMVdanmark Kasper Munk Rasmussen. Pressefoto.
Uddannelsesansvarlig i SMVdanmark Kasper Munk Rasmussen. Pressefoto.

Nye tal, som Børne- og Undervisningsministeriet netop har offentliggjort på uddannelsesstatik.dk, viser, at antallet af nyoprettede lærepladser i februar faldt med 28 procent, når man ser bort fra sosu-uddnannelserne og uddannelsen som pædagogisk assistent. I nogle brancher er faldet på over 80 procent.

Det er et skræmmende stort fald, og det kalder på handling. Udviklingen i antallet af lærepladser er som sådan ikke overraskende, for virksomhederne er meget forsigtige på grund af coronakrisen, men vi risikerer at få et kæmpe efterslæb i uddannelsen af faglærte.

Desuden er det ikke rimeligt over for de tusinder af unge mennesker, der står og tripper for at komme i gang med deres uddannelse som tømrer, murer og meget andet.

Frygt for fremtiden

Virksomhedernes usikkerhed skyldes både den generelle udvikling i økonomien, men også frygten for, at der kan komme nye restriktioner eller nedlukninger.

Når der er usikkerhed, og når økonomien i de enkelte virksomheder er presset, vil virksomhederne helt naturligt være forsigtige med at binde sig til nye lærepladsaftaler, som er en forpligtelse af op til fire års varighed.

Derfor er det på høje tid, at genindføre coronatilskudet fra foråret 2020, hvor der var særlige corona-hjælp til de virksomheder, der uddanner lærlinge og elever. Vi foreslår at genindføre tilskuddet helt eller delvist i resten af 2021 og eventuelt også i 2022 – som minimum i de brancher, der har været nedlukket eller udsat for skrappe restriktioner.

Investér nu

Vi har nemlig brug for, at samfundet mindsker risikoen for virksomhederne ved at gøre det billigere at have lærepladser. Der er behov for, at staten investerer i fremtidens arbejdskraft.

Danmark står over for at mangle næsten 100.000 faglærte i 2030, så alle tiltag, der kan afhjælpe den flaskehals, skal man se nærmere på.

Særligt set i lyset af, at virksomhedernes usikkerhed på grund af coronakrisen gør det endnu sværere at løse den udfordring med mangel på faglærte, som vi står over for. Også på den lange bane er det nødvendigt, at det bliver billigere og lettere for de virksomheder, der tager et uddannelsesansvar.

Relateret indhold